Nou retard en el judici del cas Palau, un dels casos més grans de corrupció política a Catalunya i que afecta el finançament irregular de CDC. El jutge instructor que porta el cas, José Julián García de Eulate, va complir 65 anys a l'octubre i es jubilarà aquest 2015.

Amb la seva marxa, la Justícia haurà de buscar el sisè jutge instructor que s'encarregui de l'escàndol del cas Palau, que es va fer públic al juliol de 2009, tal com informa el periòdic digital Elconfidencial.com. No obstant això, han passat sis anys i el cas no avança. La instrucció ha anat a càrrec ja de cinc jutges, gairebé un a l'any, i cap d'ells ha aconseguit obrir judici oral contra els diversos acusats, entre els quals es troba l'extresorer de CDC Daniel Osàcar.

El reguitzell de relleus en aquest cas posa de manifest que la titularitat del jutjat número d'30 d'instrucció penal de Barcelona s'ha convertit en una autèntica patata calenta. El cas Millet va esclatar el 2009 quan es va saber que el president del Palau de la Música Fèlix Millet i la seva més estret col·laborador, Jordi Montull, es dedicaven a cobrar comissions provinents de l'obra pública que presumptament desviaven per a CDC i que també empraven per a múltiples despeses personals. Millet i Montull es van veure obligats a deixar els seus càrrecs i actualment ja han estat condemnats per una altra peça paral·lela, l'anomenada Hotel del Palau. Com a conseqüència de tot aquest procés, la seu CDC al carrer Còrsega va ser embargada pels tribunals, un cas únic en la política estatal.

La instrucció del cas Palau ha estat excepcionalment lenta. Primer va caure en mans del jutge Juli Solaz, que va ser ferotgement criticat per la seva enorme ?minuciositat i que va acabar deixant el càrrec i se'n va anar, fart de les crítiques, a l'Audiència de Barcelona.

Després d'aquesta primera fase, que va provocar alarma social perquè Millet no va trepitjar la presó tot i haver confessat la seva culpabilitat, va assumir la instrucció durant uns mesos Miguel Ángel Tabares, en qualitat de substitut.

Després va arribar Josep Maria Pijoan, que va portar a terme el gruix de la instrucció. Tot i això, no va servir per accelerar el procés. Es va criticar molt a Pijoan per col·laborar amb determinades associacions que rebien fons de la Generalitat. Però això era molt més rellevant que Pijoan hagués escollit el jutjat d'instrucció 22 per jubilar-se, tenint en compte que hi havia aquest cas tant delicat

Cada canvi, un retard

A finals del 2013, es va jubilar. Això va implicar un nou jutge substitut que va haver de posar-se al dia, en aquest cas Jaime Cornejo, fins que el març del 2014 García de Eulate va assumir el delicadíssim cas de corrupció. Però era el segon jutge que escollia el 30 d'instrucció per jubilar-se. Cada canvi de jutge suposa un nou esforç per posar-se al dia. I nous retards. Fèlix Millet té 79 anys.