Agbar demana a la Generalitat que liquidi de forma "immediata" el contracte d'adjudicació d'ATLL a Acciona i que ho adjudiqui a la pròpia Agbar, l'altre licitador que es va presentar a la privatització, sense esperar la resolució de la nova mesa de contractació perquè considera que la seva constitució "vulnera l'ordenament jurídic". El passat dia 13 de desembre el conseller de Territori, Santi Vila, va ordenar constituir la mesa de contractació per complir la resolució de l'òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que va invalidar l'adjudicació de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) al consorci liderat per Acciona en considerar que la seva oferta no s'ajustava a les condicions fixades pel plec de condicions.

En un escrit enviat per Agbar al departament de Territori, l'empresa assenyala la seva "preocupació" per les "flagrants vulneracions de l'ordenament jurídic" que representa la constitució d'aquesta nova mesa de contractació que "s'afegeixen als antecedents de resistència obstinada que mostra aquest departament, des de fa dos anys, a executar la resolució de l'OARCC". L'empresa apunta que la constitució de la mesa de contractació és nul·la i innecessària, ja que l'execució de la resolució de l'OARCC no requereix que es reu?neixi novament una mesa de contractació, que és l'òrgan competent per a la valoració de les ofertes perquè, en el seu moment, la que hi havia ja va exercir totes les seves competències. Agbar insisteix que, encara menys, procedeix constituir una mesa de contractació nova i diferent "que a més es basa en un òrgan tècnic de composició desconeguda", ja que l'empresa ?constata canvis en la mesa de contractació que no respecten la clàusula 11 del plec del concurs en suprimir dos dels components de la taula i incorporar dos components nous no nomenats anteriorment.

La defensa

El consorci liderat per Acciona i BTG Pactual considera que no existeix base jurídica per extingir el seu contracte de gestió d'ATLL, a la vegada que adverteix de la "impossibilitat objectiva" d'adjudicar aquest contracte a Agbar, per la qual cosa demana que sigui la justícia la que decideixi sobre aquest concurs. Fonts d'aquest consorci van assenyalar que la resolució de l'òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) que va excloure Acciona del procediment de contractació va ser "un acte irregular, nul i d'impossible execució", que en cap cas no pot qüestionar la validesa de l'adjudicació ni el contracte actualment en vigor. Asseguren que Acciona i el seu soci brasiler van presentar l'oferta més avantatjosa per als usuaris del servei, una proposta que "respecta escrupolosament" la normativa i els plecs de la licitació, de manera que "no hi ha prou raó jurídica per invalidar l'adjudicació".