La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, es va comprometre ahir a abonar una part de la paga extra del 2012 que la Generalitat va retirar als treballadors públics catalans en aplicar el decret del Govern de Mariano Rajoy pel qual es va eliminar la paga de Nadal. La vicepresidenta ho va anunciar en la seva compareixença a la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, en què va presentar el pressupost del Departament de Governació i Relacions Institucionals per a 2015.

En la seva al·locució, Ortega ha afirmat que "el Govern té la intenció d'abonar els primers 44 dies de la paga extraordinària del mes de desembre del 2012 a tot el personal de la Generalitat de Catalunya i al seu sector públic, incloent-hi el personal de les universitats i el de l'administració de justícia". La vicepresidenta va afegir que dilluns s'iniciarien les negociacions amb els sindicats per estudiar les formes amb què es farà efectiu el pagament. Així, el Govern dóna resposta a una reivindicació dels sindicats, que demanaven que s'abonés la part meritada de l'extra del 2012 (uns 44 dies) que la Generalitat va descomptar al personal, quan va aplicar el decret del Govern central pel qual es va eliminar una paga a tots els treballadors públics de l'Estat. Quan el president del Govern, Mariano Rajoy, va signar el decret al juliol del 2012, els treballadors públics ja havien meritat en la majoria dels casos 44 dies de l'extra de Nadal.

Més mesures

També la vicepresidenta va recordar que aquest 2015 els empleats públics cobrarien les dues pagues extraordinàries i que el personal interí recuperaria el 100% de la jornada i de les retribucions.

Com a conseqüència del compromís del Govern per recuperar la paga extra del personal públic, el pressupost del Departament de Governació i Relacions Institucionals augmenta en un 1,3% ?respecte a l'any anterior i arriba als 240 milions d'euros. Quant a les ?relacions institucionals, Ortega va admetre que "mai" no havien ?tingut una "conflictivitat tan elevada" amb el Govern central com ara.