El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va insistir ahir que el debat electoral de nou mesos fins a les eleccions catalanes del proper 27 de setembre converteix "objectivament" el president del Govern en candidat i fa entrar en campanya la resta de partits. "En un any d'eleccions el temps per la feina deixa pas al temps per la polèmica", va lamentar en visitar la fira de la Candelera. Iceta, que entén la marxa de Podem com un "toc d'atenció que requereix resposta", ha recordat que Catalunya no estarà "en condicions" d'aprovar una constitució fins que no sigui estat i per això no atorga ni "utilitat ni concreció política" a les propostes "acadèmiques". Si fes falta, va suggerir que caldria un consens tan "ampli" com el requerit per l'Estatut.

Iceta entén que des del moment que va fixar eleccions pel 27-S, és "inevitable" veure Mas com a "candidat". De fet, va tornar a carregar contra una campanya electoral que durarà "nou mesos" i que és, per Iceta, el que converteix el president del Govern en presidenciable ja al febrer. Iceta, que va aplaudir en canvi l'aposta de Susana Díaz a Andalusia, creu que les campanyes electorals no haurien de ser "tan llargues" i ho va lamentar perquè: "en un any d'eleccions, el temps per la feina deixa pas al temps per la polèmica, no ens ho hauríem de permetre". En aquest sentit va alertar que Mas va proposar al seu moment tornar a fer eleccions el 2016 en el seu full de ruta post 9-N. "No és el camí, requereix més rigor, estabilitat i un compromís seriós".

Iceta va treure pes a les propostes constitucionals que es van fer públiques aquest cap de setmana, una de les quals encapçalada pel jutge de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal. Va recordar que Catalunya no podrà plantejar-se cap marc constitucional fins que no sigui independent i precisament per això tot exercici que se'n desprengui és, per Iceta, "acadèmic". No té "utilitat ni concreció política i pràctica", al seu parer. A més, en cas d'independència i de necessitat de redacció d'un text constitucional, Iceta va apostar per un "consens tan ample" com els 2/3 del Parlament que es requereixen per reformar l'Estatut. "Estem posant el carro davant dels bous", va concloure.

D'altra banda, creu que la manifestació de Podem aquest dissabte a Madrid és "important" perquè traspua el "malestar" per la crisi, per les polítiques d'austeritat, pel funcionament institucional i la corrupció. Va avisar que sense una resposta clara la política "tradicional" se'n ressentirà i que per això cal parlar "dels problemes de fons, de capgirar les polítiques d'austeritat i fer un rellançament" de l'economia. És "un nou toc d'atenció que requereix una resposta", va dir al costat del candidat del Partit Socialista a l'alcaldia de Molins de Rei, Xavi Paz.

Finalment, Iceta va subratllar que el PSOE està "molt unit" i que donarà suport a Susana Díaz per revalidar-se a la Junta d'Andalusia, i al mateix temps va insistir que ningú "discuteix" la figura de Pedro Sánchez al capdavant del partit. Quan toqui escollir candidats a la Moncloa, primàries. De moment, però, va afirmar, la prioritat són els comicis andalusos i els municipals del 24-M.