El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que no estarà còmode si el seu partit decideix virar cap a la independència, encara que descarta enfrontar-se a la seva formació, i va destacar que desconfia d'ERC, un partit que "no és lleial" quan força la compareixença del president, Artur Mas. En una entrevista a l'emissora Rac1, Duran va negar que ell sigui una "pedra a la sabata" per als sobiranistes de CiU perquè ell no ha canviat i sempre ha defensat el mateix. "Per què he de ser independentista si no ho he estat mai?", va defensar.

El líder d'Unió va asseverar que no estarà còmode si un dia el seu partit assumeix un programa que inclogui la independència, com podria succeir de cara a les eleccions del 27 de setembre si Unió desitja concórrer amb Convergència. "Si un dia el meu partit canvia de posicions i no són les que fa 41 anys que defenso, jo ja sé el que he de fer: no presentar-me en contra del meu partit, però ara per ara aquestes circumstàncies no es donen", va dir.

El democratacristià no va concretar si convertirà la plataforma Construïm en un partit polític per concórrer amb ell a les eleccions catalanes, però va deixar entreveure que no està a prop la seva jubilació política. "Queda de moment aparcada, però pot arribar en qualsevol moment", va destacar.

El portaveu de CiU al Congrés va assenyalar que aquells que "estiguin jugant" amb "il·lusions" que s'han creat a la societat catalana hauran d'assumir les seves "responsabilitats" i va destacar que ell no assumirà compromisos que "no pugui assumir ni aconseguir".

El democratacristià va dir que "no m'acabo de refiar" d'ERC, formació contra la qual va dir que podria ser encara més crític: "Som germanetes de la caritat", va afirmar. Després de retreure a ERC l'etapa del tripartit, va destacar que els republicans "no són lleials" quan forcen la compareixença de Mas en la comissió d'investigació del frau fiscal al Parlament.

CDC, per part seva, va defugir les crítiques de Duran i va confiar que UDC assumirà la independència, com ja han fet alguns dels seus dirigents. CDC va establir en un comunicat que no té "cap dubte" sobre el seu full de ruta i va advocar per "no perdre ni un minut" en discussions que s'allunyin del "procés de transició nacional", ja que Convergència està "en un altre escenari".

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va advertir que "el soroll ambiental no ajuda" al procés sobiranista, deixant clar que "ERC no és un soci de govern", ni de CDC ni UDC, sinó parlamentari, i que en l'acord d'estabilitat s'exclou qualsevol suport en qüestions relacionades amb la corrupció.

Comissió de seguiment

Pel que fa a les anomenades "estructures d'estat" que CiU i ERC inclouen a través del pacte sobre determinades partides pressupostàries, Simó va assenyalar que ERC impulsarà que hi hagi una comissió de seguiment dels acords per garantir el seu compliment.

En aquest sentit, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va explicar que el seu partit estudia impugnar els Pressupostos davant el Consell de Garanties Estatutàries, en considerar que són "imaginaris, irreals i ficticis". "No permetrem que s'aprovin uns pressupostos pèssims i que només són de campanya electoral. No estem disposats a que vagin dirigits a "estructures d'estat", per malversar els diners dels catalans", va assenyalar la dirigent, una actitud jutjada des de CDC com una "obstaculització absoluta" perquè no funcioni Catalunya.

Però també el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va lamentar que la creació de les "estructures d'estat" previstes en els Pressupostos són una "decoració propagandística i electoral", i va reivindicar un pla de xoc contra l'"emergència social".

Sobre Duran, Sánchez-Camacho va considerar que el líder d'Unió "arriba tard" i "hauria d'haver actuat fa temps contra el procés independentista", però ara "ja no controla ni el seu propi partit", mentre que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, el va titllar de "linx" per adonar-se ara que ERC no és el millor aliat i és "incompatible amb la paraula estabilitat política".

El líder del PSC, Miquel Iceta, va defensr la reforma federal com "l'única solució", mentre que va suggerir que Mas "en part s'avergonyeix de les sigles" de CiU pel cas Pujol.