Protecció Civil ha demanat evitar els desplaçaments des de Barcelona a Lleida i Tarragona pel tancament de les autopistes AP-2 i AP-7 per la neu.

L'AP-7 està tallada entre Martorell i el Vendrell, segons l'SMC, que demana que s'evitin desplaçaments des de Barcelona a Lleida i Tarragona; mentre que l'AP-2 està tallada entre Soses i la Bisbal del Penedès.

També Trànsit sol·licita als vehicles retinguts a l'AP-2 entre Castellolí i el Bruc, en direcció a Barcelona, que deixin lliure el carril esquerre per als equips d'emergència.

Protecció Civil manté l'alerta del Pla Neucat i demana extremar la precaució en la mobilitat fins que no es retiri el front de precipitacions en forma de neu que afecta les zones interiors de les comarques del prelitoral i litoral de les comarques de Barcelona i Tarragona, i també al Pla de Lleida i comarques del sud de la Catalunya central.

Aquesta situació es mantindrà segons el Servei Meteorològic de Catalunya fins a mig matí, com a mínim.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments, hi ha 20 vies afectades per la neu.

A més de les ja citades, estan també tallades per neu l'A-22, a Almacelles; la C-58, a Vacarisses; la C-243c, entre Martorell i Terrassa; la BV-1221, a Matadepera; i la BP-1417, la carretera de l'Arrabassada, entre Sant Cugat del Vallès i Barcelona; són obligatòries les cadenes a la C-12, entre Balaguer i les Avellanes; i està restringida la circulació dels camions articulats a la C-44, a Tivissa.

També s'ha suspès el transport escolar a les comarques de l'Anoia, la Segarra, la Terra Alta, el Priorat, el Pla d'Urgell, l'Alt Penedès, les Garrigues, l'Urgell, el Baix Penedès i la Conca de Barberà; i als municipis d'Ullastrell, Rellinars, Vacarisses i Viladecavalls, entre d'altres, segons informen els respectius consells comarcals. També estan suspeses les línies de Moià, Castellbell i el Vilar i Viver i Serrateix al Bages.

D'altra banda, existeixen altres afectacions puntuals en el transport escolar de l'institut de Roquetes on no van els alumnes de Paüls i Alfara de Carles.

El transport escolar que arriba fins a l'institut de Flix, a la Ribera d'Ebre, està parat i afecta 300 alumnes; i l'escola de Sant Guim de la Pla de la Segarra i l'institut Mollerussa estan tancats.

Finalment, a Matadepera s'ha acordat amb l'alcaldessa que l'escola quedi oberta però s'aconsella que no deixin els nens.

El telèfon d'emergències 112 ha atès 750 trucades per incidències derivades de la neu o presència de gel a les vies, de les quals s'han derivat el 90% a Mossos d'Esquadra i Policies Locals i la resta, a Bombers de la Generalitat, que han realitzat una quinzena de serveis d'assistència a la carretera a comarques de Lleida i Barcelona, a Bombers de Barcelona i al SEM.

Per comarques d'origen de les trucades, destaquen l'Alt Penedès, amb 80; seguit pel Segrià (45), el Vallès Occidental (43), l'Anoia (40), el Baix Llobregat (37), el Bages (24), la Conca de Barberà (19), la Noguera (17), les Garrigues (16) i el Baix Camp (13).

Per poblacions d'origen de les trucades, Torrebesses 13, Vallirana 10, Vilafranca del Penedès 8, Lleida 8, Vinaixa 6, el Bruc 6, i Castellolí, Begues, Falset i Solivella, 5.

Els municipis següents han activat en alerta o han posat en prealerta els seus plans municipals de Protecció Civil: Cardona, Rubí, Òdena, Muntanyola, Lliçà de Munt, Sant Bartomeu del Grau, Barcelona, Santa Perpètua de la Mogoda, Cardedeu, l'Estany, Castelldefels, Sant Llorenç Savall, Castellbisbal, el Masnou, Collsuspina, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Sabadell, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Guissona, Igualada.

D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'emergència 1 del Pla d'Actuació d'Emergència Municipal per Neu i Gel davant l'inici de la nevada a la part alta de la ciutat, i han escampat sal aquesta matinada de manera preventiva.

Actualment, a les zones altes de la ciutat hi ha algunes afectacions a la mobilitat perquè es troba tallada la carretera de l'Arrabassada des del passeig del Vall d'Hebron en els dos sentits de la marxa a causa de la calçada lliscant; mentre que a la resta de la ciutat la situació és de normalitat.

Els serveis municipals estan preparats amb fins a 590 tones de sal per a aquesta situació. A més, hi ha 105 contenidors de sal repartits per la ciutat des del principi de l'hivern, per a l'ús de veïns i particulars, distribuïts als carrers i places de la zona alta de la ciutat (als districtes de les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), els barris de muntanya i els centres sanitaris.

Cada contenidor té uns 700 kg de sal, que en total representen més de 72 tones de sal distribuïdes a llocs estratègics de la ciutat.

A més de la disponibilitat de sal per evitar l'acumulació de neu i gel, el PAEM per Neu i Gel preveu la mobilització de 22 vehicles equipats amb pala llevaneu i distribuïdor de sal -amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 44 persones per torn-.

I, en cas de necessitat, tots els equips de baldeig i fins i tot alguns d'escombrada es poden reconvertir en equips manuals per escampar sal.

També hi ha vuit vehicles equipats amb pala llevaneu amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 16 persones per torn; i vuit punts d'emmagatzematge de sal.

Igualment, el temporal de neu que es registra avui a Catalunya està afectant la xarxa viària de la part alta de Barcelona, cosa que pot motivar alguna restricció del servei d'autobusos, informa TMB.

A primera hora del matí, l'estat dels recorreguts a les zones de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes ha fet que no comencessin a prestar servei les línies de Bus del Barri 111, 118 i 128, mentre que les línies 130 i 185 han començat la jornada amb limitacions, per la impossibilitat d'arribar als punts més alts dels itineraris.

Poc abans de les 9 s'ha aplicat també una limitació a la línia 119, que ha deixat de recórrer el sector de la carretera de l'Arrabassada.

La resta de la xarxa d'autobusos (nova xarxa, convencionals i de proximitat) funciona amb normalitat, així com la xarxa de metro.