La Fiscal General de l'Estat, Consuelo Madrigal, va designar ahir el fiscal de Barcelona Emilio Sánchez Ulled, que entre d'altres ha portat l'acusació del "cas Palau", reforç de la Fiscalia de Catalunya en la tramitació de la causa contra el president de la Generalitat, Artur Mas, pel 9-N. Segons va informar la Fiscalia General de l'Estat en un comunicat, la designació d'Ulled com a reforç en la causa per la consulta sobiranista del 9-N pretén promoure "la celeritat i eficàcia" en el procés i s'ha adoptat "amb el parer favorable" del Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.

Ulled, adscrit a la Fiscalia Anticorrupció i a la Fiscalia Provincial de Barcelona, ha portat l'acusació en assumptes de gran transcendència, com l'espoliació del Palau de la Música, en què el jutge d'instrucció va imposar una fiança a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per embutxacar-se suposadament 6,6 milions d'euros de la constructora Ferrovial, a través de l'entitat cultural, en concepte de comissions il·lícites. El passat 9N, el propi Ulled, que exercia com a fiscal de guàrdia, va redactar un informe en el qual es va pronunciar en contra de la retirada de les urnes i la detenció dels organitzadors de la votació, per considerar que eren mesures desproporcionades, encara que es va mostrar a favor que s'admetessin a tràmit totes les denúncies presentades en diferents jutjats arran de la celebració de la consulta. La designació d'Ulled ha comptat també amb l'opinió favorable del tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Francisco Bañeras, i de la Fiscal Provincial de Barcelona, Ana Magaldi.

El comunicat

Segons el comunicat de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), el nomenament d'Ulled és una "mesura de reforç" que té com a objectiu "promoure la celeritat i eficàcia" en la tramitació del procediment. L'FGE sosté a més en la nota que la designació d'Ulled no afectarà la competència, ja que la representació del Ministeri Públic en el cas pel 9N la seguirà exercint la Fiscalia Superior de Catalunya. El nomenament d'Ulled s'ha acordat pocs dies després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) notifiqués, el 8 de gener passat, la seva decisió d'admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per la convocatòria i celebració de la consulta del 9-N.

L'alt tribunal català veu indicis que Mas, Ortega i Rigau, van poder incórrer en un delicte de desobediència en no acatar l'ordre del Tribunal Constitucional (TC) que suspenia cautelarment la consulta alternativa sobiranista del 9-N.