El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès cautelarment la prohibició de vestir burca als espais públics de Reus, inclosa en les Ordenances de Civisme i Convivència. Un portaveu municipal va puntualitzar ahir que es tractava d'una suspensió cautelar fins que no es dicti sentència i que el consistori té previst presentar un recurs a aquesta decisió judicial. L'ajuntament va rebre dijous a la tarda l'acte del TSJC i té cinc dies per presentar un recurs de reposició. Les Ordenances de Civisme i Convivència es van aprovar el passat 18 de juliol amb els únics vots a favor de CiU i PP i el rebuig de tota l'oposició i diversos col·lectius musulmans van presentar recursos que han recaigut en la mateixa secció del TSJC. L'acte del TSJC, datat el 29 de gener, suspèn els articles de la normativa municipal que prohibeixen ser a la via pública i accedir als autobusos, instal·lacions o locals municipals amb roba o elements que dificultin la identificació. El TSJC es remet a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que deixava sense efecte els punts d'unes ordenances municipals de Lleida similars a les de Reus i que va denunciar l'entitat musulmana Watani.

En la sentència, el TS es va basar en la "vulneració del dret de llibertat religiosa" i "per no existir llei prèvia amb base en la qual es pogués limitar l'exercici d'aquesta llibertat en el relatiu a l'ús de la vestimenta qüestionada".

Les reaccions

L'advocat de Watani Carles Antolí també ha presentat un recurs davant el TSJC per les ordenances de Reus, que acumulen diversos processos per resoldre i confia en què, amb aquest precedent, el tribunal també els donarà la raó. Segons Antolí, la prohibició de certes vestimentes a la via pública "ultrapassen l'acceptable" i topen amb drets fonamentals i normes comunitàries. El recurs de Watani també va recaure en la Secció Cinquena del TSJC i també queda per resoldre el presentat per diversos col·lectius cívics diverses dones musulmanes que el van recórrer a títol personal.

D'una altra banda, el grup municipal de la CUP a la ciutat de Reus, que es troba en l'oposició, va optar per prescindir de presentar al·legacions a les ordenances i va presentar un contenciós administratiu, també pendent de resoldre's.