El líder del PSC, Miquel Iceta, va denunciar ahir que CiU i ERC han embarcat Catalunya en una nòria, el procés sobiranista, que és un "carreró sense sortida", mentre s'han disparat la pobresa i la desigualtat. Davant d'això, va prometre canviar Espanya amb un model federal, sense ruptures ni esquinçaments.

En la seva intervenció en un acte precongressual per refundar el PSC, Iceta va denunciar que des que a Catalunya governa Artur Mas amb el suport d'ERC s'han incrementat la pobresa i les desigualtats fins a arribar a un punt d'"emergència social", però creu que malgrat això el Govern català s'ha embarcat en una "nòria" -el procés sobiranista- que veu com un "carreró sense sortida".

Per aquest motiu, va reivindicar el PSC com una oferta "moderada" per defensar els valors d'igualtat i justícia social que propugnen el socialisme i el catalanisme i va advocar per canviar Espanya amb una reforma constitucional de caràcter federal, on l'autogovern de Catalunya tingui "les màximes garanties" encara que sense provocar "esquinçaments" en la societat catalana ni "ruptures" amb els altres pobles d'Espanya. "Que després no em diguin que no se'ns entén: volem canviar Espanya, reformar l'Estat, per tenir un Estat Federal en el qual l'autogovern de Catalunya tingui les màximes garanties. No volem ni esquinçaments a la societat catalana ni ruptures amb altres pobles d'Espanya. Volem votar aquest pacte. Més clar, l'aigua", va exclamar.

Després de reivindicar el llegat dels expresidents socialistes de la Generalitat Pasqual Maragall i José Montilla, Iceta va denunciar que des que Artur Mas governa Catalunya amb el suport d'ERC al Principat hi ha més atur, més pobresa, més deute i més desigualtats. Per al líder socialista, Catalunya ha entrat en una situació de "crisi social profunda".

Iceta, que va advertir que no existeixen "solucions màgiques", va censurar per exemple que el projecte de constitució per a Catalunya redactada pel jutge Santiago Vidal garanteix l'assistència sanitària gratuïta només "en cas d'urgència".

"Menys paraules buides, menys procés, menys estructures d'Estat i més vetllar per les estructures que tenim: més sanitat, més educació, menys full de ruta i més idees clares, més dir la veritat: no hi haurà una solució unilateral, només pacte, la resta és fer volar coloms", va indicar.

Iceta va afirmar que respecta molt els partidaris de la independència de Catalunya, però els va demanar que parlin menys de la independència "i més de lluitar contra les dependències". A més, va garantir que el PSC és una força "moderada", que no vol trencar-ho tot ni evitar que res canviï: "Volem ser una força que no es limiti només a denunciar, a descriure situacions terribles. Volem canviar la realitat des del govern i des de l'acció política i social", va afirmar. En la seva intervenció, Iceta es va dirigir -sense anomenar-la-, a la irrupció de Podem, i va subratllar que els socialistes tenen darrere seu una llarga història de lluita obrera, feminista i pacifista.

"Som fills d'un moviment històric que no s'improvisa. Jo sóc partidari d'anar als platós de televisió, però el nostre moviment no va néixer en un plató de televisió ni en un cenacle. Els protagonismes individuals mai no obliden la dimensió col·lectiva", va etzibar.

Admetre errors del passat

El líder del PSC va admetre que la seva formació ha comès errors en el passat, però va reivindicar que cap partit a Catalunya o a Espanya ha contribuït més que ells a la llibertat i al progrés dels ciutadans. "Només un partit que se sent fort pot acceptar que s'ha equivocat. Només un que sap que la seva vocació és servir a la ciutadania té el coratge de dir que en ocasions no ha estat a l'altura de les circumstàncies", va reconèixer Iceta. No obstant això, va destacar que amb aquest procés de refundació volen deixar clar que la seva vocació és defensar els valors del socialisme i del catalanisme: "Els que vulguin la unitat del catalanisme, ens trobaran sempre, els que vulguin la divisió, mai".

El cònclave socialista, que va omplir la sala del Palau de Congressos de Barcelona, va reunir entre d'altres l'expresident de la Generalitat José Montilla, l'exministra Carme Chacón i antics dirigents del socialisme català com Pere Navarro i Raimon Obiols. També hi havia el cineasta Albert Soler, fill de l'històric dirigent Jordi Soler-Tura, i els líders a Catalunya dels sindicats UGT, Josep Maria Álvarez i de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego.