El president de la Generalitat, Artur Mas, va denunciar la mentalitat "antiga i tancada" del Govern central per plantejar-se anar contra les delegacions de la Generalitat a l'exterior i va acusar l'executiu espanyol de tenir una actitud "vuitcentista". Durant la inauguració del Museu de les Cultures del Món, el president de la Generalitat va fer una defensa de l'acció exterior de la Generalitat i va reivindicar la necessitat, la responsabilitat, l'exigència i la ferma voluntat de seguir projectant-se al món, "que és el que toca fer en ple segle XXI".

El president i portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, per la seva banda, va acusar el Govern espanyol de voler deixar Catalunya "tancada i aïllada" del món. Turull va parlar de la qüestió durant la Festa dels Traginers de Balsareny i per això va voler comparar aquest antic ofici dels traginers, "que impedien que els pobles quedessin aïllats", amb la situació actual que viu el país, que necessita "més que mai" obrir-se internacionalment. Turull va advertir al Govern central que "de cap de les maneres renunciarem a aquesta eina tan útil".

En canvi, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, va assegurar que les "ambaixades" que la Generalitat pretén obrir a l'estranger "no es faran", perquè el Govern espanyol ho impedirà, ja que, segons va defensar, són il·legals. "Si la Generalitat vol presència fora, la convidem que utilitzi les ambaixades que ja té Espanya i que compleixi la llei", va destacar Sánchez-Camacho durant la convenció del PP a Barcelona.

El Govern espanyol està estudiant la possibilitat de recórrer l'obertura de dues delegacions territorials de la Generalitat a Roma i Viena, així com la de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'Acció Exterior catalana, tal com ha anunciat aquesta setmana el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo.

Sánchez-Camacho va denunciar que el Govern català "malbarata 17 milions d'euros en ambaixades fictícies", mentre que els pressupostos de la Generalitat "obliden totalment la despesa social". La líder dels popular catalans va afirmar que el que va dedicar el Govern de Mas a la consulta independentista i al tricentenari, deu milions d'euros, "serviria per pagar durant 50 anys a les mil famílies que han demanat ajuts per pagar la llum i el gas".

Un pacte que "desgasta"

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, va advertir que el pacte de CiU i ERC està deixant molt tocat el procés sobiranista i va fer una crida a la societat civil organitzada, a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i a Òmnium, a "seguir sent exigents". Durant el consell nacional de la formació, Nuet va lamentar que el procés cap a l'exercici del dret a decidir dels catalans estigui ara mateix "molt segrestat per l'estratègia electoral i política de CiU".

També va instar a sumar forces per guanyar Catalunya, "després de guanyar Barcelona", en referència a l'acord per confluir a les eleccions municipals de Barcelona d'ICV, EUIA, Procés Constituent, Podem i la plataforma Guanyem.