El president català, Artur Mas, ha dit avui que el cas de l'expresident Jordi Pujol és "estrictament personal" i "no va més enllà" de l'àmbit familiar, pel que no l'afecta ni a ell, ni al seu Govern, ni a CDC, als quals ha desvinculat també de la trama de la ITV per la qual està imputat Oriol Pujol.

Mas ha comparegut a la comissió d'investigació del frau i evasió fiscal i pràctiques de corrupció política, creada al Parlament a partir del cas de l'expresident català Jordi Pujol, del qual s'ha desvinculat completament, asseverant que no coneixia el frau fiscal confés de l'expresident ni les presumptes pràctiques corruptes d'Oriol Pujol.

En el que és la primera compareixença d'un president en una comissió d'investigació, Mas ha matisat que l'expresident Pujol no ha deixat de ser el seu "pare polític", malgrat la "decepció" que va tenir quan va conèixer que havia ocultat fons a l'estranger, poques hores abans que es fes públic, segons la seva versió.

Les asseveracions de Mas han aixecat les crítiques unànimes de l'oposició, que ha manifestat incredulitat pel fet que al·legui no saber res quan va ser secretari general de CDC, a més de conseller i successor de Pujol, sent el més contundent el PPC, que ha demanat directament la dimissió del president català.

En tota la seva argumentació, Mas ha mantingut que no sabia res dels fons ocults de Jordi Pujol fins que ell li ho va dir el 25 de juliol, en una reunió que van mantenir a les 8 del matí, hores abans que es fes públic el comunicat de confessió.

Mas ha relatat que en aquell moment no es va oposar al fet que ho fes públic, malgrat els perjudicis que intuïa que li comportarien, i només li va demanar a Pujol que ho comuniqués a la tarda, ja que al matí se celebrava la reunió de CDC en què es designava el successor d'Oriol Pujol al capdavant del partit, Josep Rull.

En una compareixença de prop de cinc hores de durada, el president català s'ha desmarcat completament de la fortuna oculta de Jordi Pujol.

"Em puc equivocar, perquè no conec l'origen, però la meva aposta rotunda és que això és privat. I no té a veure ni amb mi, ni amb CDC, ni amb CiU, ni amb el Govern que presideixo", ha sentenciat.

Mas ha defensat que va deixar de ser un "escolanet" de Jordi Pujol a partir del 2013 i que prèviament, quan estava sota la seva estela, ha assegurat que no va obeir "ni una instrucció ni una insinuació" en contra de la seva "consciència personal".

El president ha qualificat igualment de "pulcra i correcta" l'actuació del Govern en el cas de les concessions de les ITV i ha subratllat que, quan se li demana que intervingui en una deslocalització, ell pressuposa que qui li ho sol·licita actua amb "bona fe" i que no busca l'"aprofitament personal".

En aquest sentit, el president català ha assegurat que continuarà intervenint en processos per "relocalitzar empreses" i salvar llocs de treball a Catalunya "sempre que calgui".

Davant les preguntes dels grups, Mas ha reconegut que el seu pare -ja mort- va tenir una causa judicial oberta fa temps que després es va arxivar pel seu compte a l'estranger, a Liechtenstein, encara que ha subratllat que l'únic beneficiari d'aquests fons quan es van regularitzar va ser la seva mare.

En aquest sentit, ha assegurat que no va rebre "ni un cèntim d'euro" dels esmentats fons i ha assegurat que "mai" ni ell ni la seva dona ha estat "titular" de "cap" compte "fora de Catalunya".

Mas ha revelat per primera vegada que l'Agència Tributària de Catalunya va obrir diligències en conèixer la confessió de presumpte frau fiscal de Jordi Pujol.

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha demanat "fer neteja" en els casos de corrupció que involucren CiU i que s'admetin errors, mentre que el líder del PSC, Miquel Iceta, ha recordat a Mas que està donant la seva "paraula" als catalans, que han viscut un "escàndol molt gran" amb la confessió de Pujol en un "enriquiment" que "aixeca sospites".

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha retret al president català que digui que "no en sap res" quan és el "vuitè fill polític" de Jordi Pujol i, en un agre cara a cara amb Mas, li ha demanat la seva dimissió per "dignitat".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha opinat que no és "creïble" que una persona "competent i intel·ligent" com Artur Mas no sabés "res" sobre l'"acumulació de patrimoni" de la família Pujol i ha advertit que seria "negligent" si no ho sabia i "culpable" si el coneixia.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha dit pel seu costat que Mas va poder ser "o connivent o negligent" i li ha reprotxat que doni "explicacions vagues" quan estava dins la "sala de màquines".

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha demanat al president que es replantegi la seva continuïtat al capdavant del seu partit i de la Generalitat si realment no sap res dels casos de corrupció.