El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir que el cas de l'expresident Jordi Pujol era "estrictament personal" i "no va més enllà" de l'àmbit familiar, de manera que no l'afectava ni a ell, ni al seu Govern, ni a CDC, als quals va desvincular també de la trama de la ITV per la qual està imputat Oriol Pujol. Mas va comparèixer a la comissió d'investigació del frau i evasió fiscal i pràctiques de corrupció política, creada al Parlament a partir del cas de l'expresident català Jordi Pujol, del qual es va desvincular completament, asseverant que no coneixia el frau fiscal confés de l'expresident ni les presumptes pràctiques corruptes d'Oriol Pujol. En el que va ser la primera compareixença d'un president en una comissió d'investigació, Mas va matisar que l'expresident Pujol no havia deixat de ser el seu "pare polític", malgrat la "decepció" que va tenir quan va conèixer que havia ocultat fons a l'estranger, poques hores abans que es fes públic, segons la seva versió.

En tota la seva argumentació, Mas va mantenir que no sabia res dels fons ocults de Jordi Pujol fins que ell li ho va dir el 25 de juliol, en una reunió que van mantenir a les 8 del matí, hores abans que es fes públic el comunicat de confessió.

Mas va relatar que en aquell moment no es va oposar al fet que ho fes públic, malgrat els perjudicis que intuïa que li comportaria, i només li va demanar a Pujol que ho comuniqués a la tarda, ja que al matí se celebrava la reunió de CDC en què es designava el successor d'Oriol Pujol al capdavant del partit, Josep Rull.

En una compareixença de prop de cinc hores de durada, el president català es va desmarcar completament de la fortuna oculta de Jordi Pujol. "Em puc equivocar, perquè no en conec l'origen, però la meva aposta rotunda és que això és privat. I no té a veure ni amb mi, ni amb CDC, ni amb CiU, ni amb el Govern que presideixo", va sentenciar. Mas va defensar que va deixar de ser un "escolanet" de Jordi Pujol a partir del 2013 i que prèviament, quan estava sota la seva estela, va assegurar que no va obeir "ni una instrucció ni una insinuació" en contra de la seva "consciència personal".

Més arguments

El president ha qualificat igualment de "pulcra i correcta" l'actuació del Govern en el cas de les concessions de les ITV i va subratllar que, quan se li demana que intervingui en una deslocalització, ell pressuposa que qui li ho sol·licita actua amb "bona fe". En aquest sentit, el president català va dir que continuarà intervenint en processos per "relocalitzar empreses" i salvar llocs de treball.