El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va lamentar ahir el desacord amb Convergència sobre la primera posició de la llista electoral de CiU a Vic, que els democratacristians volen mantenir a les seves mans, mentre que els convergents intenten situar una persona del seu partit. En la conferència de premsa posterior a la reunió del comitè de govern d'Unió, Espadaler va advertir que s'estava arribant "tard" a la confecció d'aquesta llista electoral, on encara "no hi ha acord" amb CDC, encara que va manifestar la predisposició del seu partit a arribar a un pacte en les pròximes setmanes amb el soci de federació.

CDC vol que la llista electoral de CiU a Vic l'encapçali la seva candidata, Anna Erra, mentre que Unió reclama que sigui el democratacristià Josep Arimany. Unió al·lega que, segons els estatuts de la federació de CiU, el partit que ha obtingut bons resultats electorals en una localitat manté el primer lloc de la llista en els següents comicis. Així va succeir a Vic, on, en les últimes eleccions municipals, va guanyar l'alcaldia Josep Maria Vila d'Abadal amb les sigles d'Unió, encara que posteriorment i fa dos anys es va donar de baixa del partit per discrepàncies amb la direcció de Josep Antoni Duran i Lleida. Vila d'Abadal ha abraçat l'independentisme enfront de les tesis de Duran. Davant el desacord entre CDC i UDC a Vic, Espadaler va descartar unes primàries per escollir candidats, perquè va dir que cap de les dues parts ha proposat aquesta opció. També va descartar que els dos socis de federació concorrin per separat.

El missatge

ERC no creu que el seu pacte amb CiU perquè les eleccions autonòmiques no se celebrin fins al 27 de setembre deixi "tocat" el procés sobiranista, segons va assegurar ahir la portaveu republicana, Anna Simó, qui va rebutjar l'advertència en aquest sentit del líder d'EUIA, Joan Josep Nuet. Nuet va dir dissabte passat, dia 7, en una intervenció davant el consell nacional de la seva formació que el pacte CiU-ERC "deixa molt tocat" el procés sobiranista, perquè aquest quedava paralitzat durant gairebé un any des del 9-N.