El portaveu de CiU a Madrid i líder d'UDC Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat aquest dimecres als passadissos del Congrés dels Diputats que se sent "desautoritzat" després que els diputats de CDC votessin "en contra del que es va decidir al seu dia" i -malgrat la seva ordre i del sentit del vot dels d'UDC- s'abstinguessin em la presa en consideració de la proposició de Llei contra el jihadisme. Segons Duran és un fet "greu" que no havia passat mai. "És la primera vegada que es desautoritza un portaveu, ja fos de CDC o d'UDC", i per tant "ja veurem", ha dit Duran, que ha afirmat que "no hi havia cap necessitat, motiu o excusa que sigui legítima per fer el que s'ha fet".

Duran i Lleida ha fet aquestes manifestacions a la premsa després que aquest dimarts els diputats de CDC i els d'UDC votessin per primera per separat en una qüestió ordinària al Congrés dels Diputats. Fins ahi, sempre que ho havien fet havia estat en qüestions relacionades amb la moral, com per exemple la Llei de l'avortament, on el grup havia donat llibertat de vot.

El líder d'Unió ha assegurat que a la reunió del Comitè Executiu Nacional (CENF) de CiU s'havia acordat el vot a favor de la presa en consideració de la proposició de Llei, i que, per tant, CDC ha trencat deliberadament la disciplina de grup despenjant-se del sentit de vot marcat no només per ell, sinó per la Federació.

"Tan és així que el portaveu adjunt de CDC, Pere Macias, va trucar des de Colòmbia, on es troba per feina, per dir al senyor Jané (CDC)que havien de votar que sí, i per tant em sento desautoritzat jo i hauria de sentir-se desautoritzat el CENF", ha dit.

Segons Duran, abordarà aquesta qüestió amb el president de CDC, de la Federació i de la Generalitat, Artur Mas, i no promourà accions disciplinàries contra els diputats de CDC que van votar em contra del criteri que havia marcat ell. "Sempre parlo amb el president", ha dit.

Duran ha desmentit que ell tingués cap compromís personal amb el PP per votar a favor de la presa en consideració del projecte de Llei. "Això són ganes d'orientar la nostra posició cap a un determinat sentit".

Ha admès que "el que hi va haver va ser un acostament tan del govern (espanyol) a través del seu portaveu, com de Pedro Sánchez per intentar sumar-nos al pacte antijihadista", i "els vaig dir que no per la senzilla raó que ens conviden quan ja està cuinat".

En tot cas, segons Duran, en aquella conversa els va transmetre també "que no es preocupessin que en terrorisme sempre hem estat contra el terrorisme i mai ho havíem utilitzat com una qüestió de partit, i per tant sense cap problema nosaltres permetríem que aquest pacte es pogués discutir", ha explicat.

Això, ha dit, no significa que s'identifiqui UDC amb si està d'acord amb la pena de presó permanent revisable, perquè el fons de la qüestió s'ha d debatre encara a les Corts, i serà aleshores quan CiU haurà de marcar posició.