La disparitat de vot a CiU durant la votació del pacte antigihadisme ha desencadenat una crisi en la federació, amb crítiques d'UDC a CDC per trencar la disciplina i "desautoritzar" al democratacristià Josep Antoni Duran i Lleida, unes acusacions que els convergents van rebutjar ahir apel·lant a la calma. Fonts de la direcció de CDC van explicar que va ser el mateix coordinador general, Josep Rull, qui va donar l'ordre d'abstenir-se en la votació. Una decisió que es va prendre després de constatar -a partir d'una trucada amb el número 2 de Duran, Josep Sánchez Llibre- que Unió es mantindria ferma en el "sí". "És un fet greu i si es confirma que la instrucció va venir donada per altres responsables de CDC estaríem davant d'un fet encara més greu", va assegurar el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler. Segons el líder democristià en la darrera reunió del consell de direcció de la federació va quedar clar que el grup parlamentari "donaria suport" a la presa en consideració del pacte contra el jhadisme. En declaracions als periodistes, Espadaler va advertir que la votació diferenciada entre els diputats de CDC i d'Unió, sense que prèviament ho haguessin acordat, no era una "anècdota", sinó un fet "greu" i "sense precedents", ja que es va desautoritzar tant l'acord de l'executiva de CiU com la decisió del líder del grup parlamentari sobre el sentit del vot.

"Nosaltres interpretem, en aquest cas des d'Unió, que fins i tot en el supòsit de dubte, que segons la meva opinió no existia perquè la posició de l'executiva va ser nítida, la direcció del grup parlamentari és la que ha de prevaler a l'hora de marcar quina és la direcció de vot", va indicar.

Les explicacions

Fonts de CDC consultades van treure ferro a la polèmica i van remarcar que només es tractava d'una votació per a la presa en consideració d'una proposició de llei, deixant clar, per calmar els ànims, que no hi havia hagut cap intenció per part de CDC de desautoritzar Duran. Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament, va assegurar que "no hi ha hagut voluntat de desautoritzar ningú" en el "desacord" que hi ha hagut entre CDC i UDC en la votació al Congrés. En declaracions a El 9 TV, Turull va voler "desdramatitzar" la qüestió recordant que, entre CDC i UDC, "és molt més el que ens uneix que el que ens separa".

Però a les files democratacristianes l'empipament es va fer evident, fins al punt que el diputat per Unió Josep Sánchez Llibre, mà dreta de Duran al Congrés, va plantejar suprimir les reunions del grup parlamentari en constatar que el resultat era "totalment negatiu" quan s'havia "desautorizat" no només a Duran, sinó al mateix grup. Enfadat amb la postura de CDC, Sánchez Llibre va assegurar que una hora abans de la votació tant ell com Pere Macias, el portaveu de CDC, van ratificar el seu suport a l'admissió a tràmit d'aquesta iniciativa. També la vicepresidenta del Govern i dirigent d'Unió, Joana Ortega, va reprovar als diputats de CDC al Congrés, als quals va acusar d'actuar "unilateralment" per no respectar la decisió de l'executiva de CiU. Per Ortega, l'actitud de CDC va ser "irresponsable". "No es pot actuar d'aquesta manera. Si tots actuéssim així, la federació no seria tan sòlida com crec que ha de ser", va dir a preguntes dels periodistes. I encara va afegir: "hi ha moments que un ha de saber estar a l'alçada i complir aquells compromisos que s'han adoptat". La vicepresidenta del Govern confia que es tracta "d'un fet aïllat" i que no es tornarà a produir "mai més" perquè, va insistir, "no hi ha excuses" per justificar-ho. Per tot plegat, Ortega va fer una crida a abordar un debat "imprescindible" entre els dos socis i a fer-ne "una reflexió profunda i serena".

No obstant això, fonts de Convergència consultades van negar que en l'últim CENF s'acordés votar a favor de l'esmentada llei i van puntualitzar que l'únic que es va decidir era no oposar-se a la seva tramitació, el que podia traduir-se en un vot favorable o bé una abstenció. Fonts de CDC van precisar que no podien avalar el text perquè estaven en contra de la cadena perpètua i perquè l'article que al·ludia a subvertir l'ordre constitucional podria ser utilitzat per atacar al sobiranisme català. A l'espera del CENF ordinari previst per a dilluns que ve, en Convergència esperen que la crisi amb Unió no s'aprofundeixi.

Des del Parlament Europeu, l'eurodiputat d'Unió Francesc Gambús va advertir, en un article en el portal e-Notícies, que "CDC al Congrés dels Diputats ha disparat un tret al peu dels interessos catalans a Europa" en "mirar cap a un altre costat" en la presa en consideració del pacte antigihadista.