Prop de 10.500 ancians afirmen que l'any passat van ser víctimes de maltractaments del seu entorn, cosa que suposa un 0,8% de la gent més gran de Catalunya, mentre que 27.200 asseguren que van estar en risc de patir aquesta situació, segons l'enquesta de Seguretat Pública sobre la tercera edat. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va donar a conèixer ahir al Parlament el contingut d'aquesta enquesta, segons la qual tan sols el 10% de les persones de més de 65 anys que asseguren que l'any passat van patir maltractaments en el seu entorn ho van denunciar davant els Mossos d'Esquadra.

En l'enquesta, es considera maltractament patir accions negatives habituals, unes amb rellevància penal i altres no, causades per persones conegudes i pròximes, mentre que la població de risc és aquella que pateix accions negatives continuades, normalment sense rellevància penal, per part de persones conegudes o pròximes.

El conseller va destacar que el 95,2% dels ancians consideren que reben un tracte bo o molt bo per part de les persones del seu entorn i el 86,1% no té por de ser objecte de maltractaments. "Però estem parlant de persones, estem parlant de dignitat, estem parlant de drets fonamentals i per tant, malgrat que aquestes xifres són bones, sense fer alarmismes ens hem de fixar en l'altra cara de la moneda, que és que el 0,8% dels ancians diuen haver patit maltractaments per part del seu entorn", va advertir Espadaler. El conseller va lamentar que en aquests casos de maltractaments, només un de cada deu denuncia els fets davant la policia, encara que ho posen en relleu en algun moment davant els serveis sanitaris o socials.

La comunicació

Per aquest motiu, Espadaler va subratllar la necessitat d'impulsar canals de comunicació entre aquests serveis socials i els Mossos d'Esquadra per detectar més casos.

El conseller es va mostrar preocupat pel fet que el 0,7% dels enquestats no consideri maltractament lligar una persona o deixar-la asilada o tancada en una habitació, sense deixar-la sortir.

"Pot semblar insignificant, però ens preocupa perquè es tracta d'un problema de valors. Com ens passa amb la violència de gènere, estem en un fons de problemes culturals. Moltes vegades les persones que són objecte de maltractaments no ho perceben com a tal", va apuntar el conseller d'Interior.