Un total de 46 caps i sotscaps de l'agrupació de bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de Lleida i l'Alt Pirineu van presentar ahir la seva dimissió a la delegació del Govern a Lleida tot i les millores laborals ofertes per Interior.

Els ja excomandaments, que van qualificar de "circ mediàtic" la reunió de dijous passat del Consell de Bombers Voluntaris, consideren un "menyspreu intentar tractar bombers voluntaris com a mercenaris" i denuncien que el nou reglament del cos, aprovat al gener pel Govern, els atribueix les mateixes funcions i obligacions que al bomber professionals malgrat no disposar de la condició d'agent de l'autoritat ni de cobertura jurídica, sanitària o assistencial "digna".

El ja expresident de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca), Josep Maria Alcalà, considera que la direcció general d'Emergències segueix sense atendre les seves reclamacions i que dijous no se'ls va oferir "cap tipus de proposta real ni ferma que es pugui portar a terme". Cal recordar que en la trobada, des del Departament d'Interior se'ls van oferir millores en les remuneracions -es passarà de 6'60 euros a 8,50 euros per hora de servei treballat i 60 euros per dia de baixa-, així com la convocatòria de noves places de voluntaris.

Decisió trista

Alcalà va criticar que el nou reglament del cos atribueix als voluntaris les mateixes funcions i obligacions que a un bomber professional, malgrat que no disposen de la condició d'agent de l'autoritat ni de cobertura jurídica, sanitària o assistencial "digna". Per això, va reclamar un redisseny del model de bombers voluntaris ja que consideren l'actual de "caduc".

Alguns dels ja excomandaments van qualificar de "trista i dolorosa" la decisió que van assegurar que han hagut de prendre de renunciar als càrrecs en els respectius parcs "per una situació que considerem insostenible".