Jordi Pujol i Ferrusola va facilitar al banc suís HSBC l'adreça del Palau de la Generalitat per domiciliar-hi un compte, tal com indica la llista Falciani. Aquesta informació la recollia ahir el diari El Mundo, que concretava que la primera fitxa de client del fill de l'expresident de la Generalitat en aquesta entitat financera reflecteix el número 4 de la barcelonina plaça de Sant Jaume, seu del Govern autonòmic català, com a domicili del titular.

Segons el rotatiu, així consta en la documentació bancària a la qual ha tingut accés la Policia, i on es revela que l'empresari es presenta davant l'HSBC com a "gestor d'una companyia de marbre establerta a Barcelona". De fet, Pujol és, juntament amb la seva dona, el propietari de l'empresa Iniciatives Màrqueting i Inversions, anomenada a l'inici Natural Stone Màrqueting Centre. O sigui, el que ara és una societat dedicada oficialment a l'assessoria empresarial i que ha estat utilitzada els últims anys per cobrar comissions de grans contractistes de la Generalitat, va ser anteriorment una companyia dedicada a la compravenda internacional de marbres i granits.

Aquesta entitat es troba investigada per l'Audiència Nacional, per formar part d'un conglomerat de societats instrumentals amb què el fill gran de l'expresident ha cobrat més de vuit milions d'euros per suposades assessories verbals, de mans d'empreses que reben ?contractes públics del Govern català.

Segons la documentació aportada a les autoritats per Hervé Falciani, exempleat de l'entitat financera, en el compte hi figuraven a més com a titulars els fills de Pujol Ferrusola, que a la dècada dels anys noranta eren menors d'edat. Segons aquesta mateixa documentació, al banc suís li consta a hores d'ara una altra adreça de Barcelona vinculada al compte: Ganduxer, 5-15, que és la seu del despatx que Pujol Ferrusola comparteix amb el seu soci Jordi Puig, germà del dirigent de CiU Felip Puig. En aquesta adreça el fill de Pujol hi té establertes totes les seves societats, que estan sent investigades pel Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional pels possibles delictes de suborn, blanqueig de capitals i delicte fiscal.

Actualització de dades

Els investigadors adscrits a l'anomenat cas Pujol han constatat que l'HSBC es va dirigir a Jordi Pujol Ferrusola l'any 2006 a través de la seva oficina a Londres, responent d'aquesta manera a una petició del seu client per operar a les Illes ?Guer?nsey i Jersey del canal de la Mànega, totes dues paradisos fiscals. Tal i com destacava ahir el rotatiu, en aquell moment el banc li va demanar al seu client que "actualitzés" les seves dades, i li va facilitar llavors la seva fitxa originària, en la qual figurava la seu de la Generalitat a la plaça de Sant Jaume número 4, tot instant-lo a introduir tots els canvis que considerés oportuns. Segons El Mundo, la policia està treballant amb el material aportat per Falciani i no es descarta que Jordi Pujol Jr. pogués haver tingut més dipòsits oberts en aquesta entitat financera.

Aquesta operació, però, no és excepcional. El financer Javier de la Rosa va apuntar davant la policia que l'expresident català va obrir diversos comptes al banc suís Lombard Odier davant d'ell al Palau de la Generalitat.