El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha tornat a demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, l'entrada d'ERC al Govern per "garantir les estructures d'estat imprescindibles", tot i que el mateix Mas ja va descartar aquesta possibilitat dimarts. Durant la sessió de control al Parlament, Junqueras ha mostrat "no només la seva disposició sinó la voluntat d'assumir les màximes responsabilitats". "Ens sembla que la nostra aportació pot ser molt rellevant per garantir aquestes estructures. Li fem una crida una vegada més", ha dit. Mas li ha recordat que li va oferir un govern de coalició a principis de legislatura, però ERC ho va rebutjar, i ha argumentat que ara només queden sis mesos fins al 27-S.

"ERC no només està disposada a ajudar, sinó que vol ajudar des de les màximes responsabilitats institucionals possibles". Així de clar s'ha mostrat Junqueras durant la sessió de control tot i que Mas va descartar dimarts una remodelació de govern abans d'acabar la legislatura.

El president va argumentar que ara no es posaria a desmuntar les estructures de govern per començar unes de noves quan només queden sis o set mesos de legislatura. En la mateixa línia s'ha mostrat aquest dimecres, tot i que no amb la mateixa claredat. Després de recordar que ell ja va oferir a ERC la seva entrada al Govern a principis de legislatura obtenint una negativa per resposta, aquest executiu "ha fet molta feina i ara es tracta d'acabar-la". "Queden sis o set mesos, aprofitem-los a fons", ha afegit.

Això sí, Mas sí que ha reiterat el seu compromís de complir els acords recents signats amb ERC de forma que la feina es pugui fer "conjuntament" pel que fa a les estructures d'estat, concepte en el que Junqueras ha fet èmfasi en la seva intervenció, especialment pel que fa a la hisenda pròpia i a la seguretat social catalana.

El republicà, però, ha remarcat que al marge d'aquestes, les estructures d'estat més bàsiques són les escoles, els centres d'atenció primària i les residències per a la gent gran, i per això ha defensat les aportacions d'ERC perquè el pressupost tingui un accent més social.