La gironina Núria Bassols, magistrada del TSJC en excedència i que ja és la responsable del programa de transparència del Govern, serà la nova comissionada per a la transparència, la segona de les deu prioritats marcades per Mas. Aquest comissionat haurà d'aprovar el decret de desplegament de la llei d'un pla estratègic. Adscrita al Departament de Governació, també crearà la comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública, un decret regulador del registre d'interès, un programa específic de formació d'alts càrrecs i treballadors públics, i farà un seguiment de les recomanacions que faci la comissió interdepartamental de la transparència, que ara passarà a dependre també de Governació. Abans d'aquesta etapa amb el Govern, Bassols va destacar mediàticament perquè va decidir arxivar la causa contra Ferran Falcó -en aquell moment president de l'empresa pública Adigsa i actualment diputat de CiU al Parlament-. Falcó va ser imputat pel suposat cobrament de comissions en l'empresa Adigsa destapat arran de la insinuació de l'expresident Pasqual Maragall que CiU cobrava comissions del 3%. Bassols va arxivar la causa contra Falcó en entendre que no s'havien trobat indicis que Falcó intervingués o ni tan sols conegués un sistema de contractació irregular a Adigsa.

Bassols també va centrar l'actualitat el 1999 quan ERC va demanar que aquesta magistrada gironina -encarregada de revisar el cas Casinos sobre finançament il·legal de CDC- renunciés al cas perquè estava casada amb l'aleshores alcalde de CDC, concretament d'Anglès, Josep Manel Bassols.

Bassols també va ser responsable de l'Escola Judicial de Barcelona entre el maig de 2007 i el juny de 2008 però el Consell General del Poder Judicial la va destituir en perdre-li la confiança.