CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA s'han emplaçat a assolir un acord de dues terceres parts del Parlament per aprovar la llei electoral abans d'acabar aquest període de sessions, i per tant, aquesta legislatura. Els quatre grups han presentat una esmena conjunta a una moció de C's que el partit d'Albert Rivera no ha acceptat.

En conseqüència, ERC, PSC i ICV-EUiA s'han abstingut en la votació en la votació del text, amb l'argument que ja hi ha una ponència treballant en aquesta qüestió. També ho han fet els diputats del PPC, mentre que CiU ha votat directament en contra. C's i CUP ho han fet a favor. Alguns portaveus han recriminat al partit de Rivera la seva absència en els treballs de la ponència.

L'esmena, que no ha estat ni acceptada per C's, apostava per incorporar en la llei electoral propostes que garanteixin la representació proporcional, la representació de les diferents zones del territori, la major proximitat entre votants i representants, la transparència i autogovern del procés electoral, la disminució de la despesa electoral i mecanismes de democràcia interna en l'elecció de candidats.

Roger Torrent, d'ERC, ha denunciat la "deslleialtat" de C's per presentar una moció sobre la llei electoral quan hi ha una ponència treballant-hi. Tampoc ho ha trobat lògic el socialista Celestino Corbacho, mentre que l'ecosocialista Jaume Bosch ho ha titllat d'"estrany", i més quan els representants del partit d'Albert Rivera, ha dit, no han vingut a la ponència.

Des de CiU, Toni Font han criticat la poca disposició a l'acord de C's, i el popular Santi Rodríguez ha parlat de "manca d'oportunitat", carregant contra Rivera per preferir fer una interpel·lació al Parlament amb totes les càmeres en lloc d'esforçar-se en ponència. "Llueix més venir al ple oi?", ha etzibat.

La CUP, en canvi, s'ha posicionat a favor de la moció, que defensava un sistema de llistes desbloquejades i/o obertes, en què tots els vots dels ciutadans tinguin el mateix valor, i que obligui els partits a fer primàries internes, excloent de les llistes persones imputades per corrupció política.