La jutgessa que investiga la fortuna oculta per la família Pujol creu "imprescindible" prendre declaració a Jordi Pujol Ferrusola, en entendre que va ser qui va gestionar els fons entre 1990 i 1992 i l'encarregat de "realitzar el seu repartiment" entre la dona i els set fills de l'expresident català. En el seu acte, la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona justifica la imputació de Pujol Ferrusola en la necessitat de garantir-li el seu dret de defensa i recorda que amb la seva actuació "podria haver coadjuvat en els delictes que són objecte d'investigació, si és que no està sent ja objecte d'un altre procediment seguit contra ell en un jutjat central d'instrucció".

Per a la magistrada, "és imprescindible sentir en declaració a Jordi Pujol Ferrusola", davant la "falta de concreció" dels membres de la família imputats sobre els ingressos, els imports i els conceptes dels fons que tenien ocults a l'estranger.

En aquest sentit, la jutgessa recorda que, pel que sembla, va ser Jordi Pujol Ferrusola el que "va gestionar entre els anys 1990 i 1992 aquests fons i va ser l'encarregat de fer el seu repartiment entre la senyora Ferrusola i els seus set fills, ingressant en diverses vegades les oportunes quantitats en les respectives comptes oberts pels beneficiaris". "Va ser també ell qui va poder tractar directament amb els anteriors gestors i davant el qual aquests van tenir necessàriament que haver-li rendit comptes facilitant-li la informació sobre la quantitat inicialment llegada pel senyor Florenci -el pare de l'expresident de la Generalitat- i la rendibilitat obtinguda els últims anys", afegeix la jutgessa en el seu acte.

Nou testimoni

Una altra diligència que acorda la jutgessa és la declaració com a testimoni de Marta Pallerola Dolcet, la persona que Mireia Pujol Ferrusola va assenyalar en la seva declaració del mes passat com qui va realitzar les inversions dels seus fons des d'Andorra "i qui va aconseguir que aquests es veiessin multiplicats, sent aquesta la raó per la qual les quantitats finalment regularitzades per ella en Hisenda superessin a les dels seus germans", afegeix l'acte. La magistrada acorda a més encarregar a l'Agència Tributària la "verificació" de les dades que la família Pujol-Ferrusola van declarar en les complementàries amb què el mes de juliol passat van regularitzar els fons que tenien ocults a Andorra.

La jutgessa, per contra, denega algunes diligències plantejades per l'acusació popular exercida per Manos Limpias, entre elles que es requereixi a Marta Ferrusola que aporti les notes manuscrites de Florenci Pujol a què el seu marit va fer referència en la declaració i que, segons la seva versió, demostrarien que la fortuna oculta a l'estranger procedeix d'un llegat familiar.

La magistrada recorda que, "si les mateixes existeixen i d'elles es pot deduir alguna informació sobre els fons a Andorra que avali la tesi de la defensa (...), podrien haver estat ja aportades a la causa, bé a l'acte de la seva declaració, bé a través d'un escrit presentat pel seu procurador (...)".

"I en qualsevol cas -prossegueix la magistrada- si el requeriment no resultés atès, la qual cosa és d'esperar, donat el silenci mantingut fins a la data per la senyora Ferrusola, cap efecte tindria l'incompliment, donat el dret constitucional de l'imputat a no incriminar-se". La magistrada denega també la testifical de Maria Pujol Soley -germana de Jordi Pujol- i del marit d'aquesta, l'advocat Francesc Cabana, que Manos Limpias va sol·licitar perquè ratifiquessin davant la jutgessa, com han fet públicament, que desconeixien l'existència d'un llegat de Florenci Pujol.

Per a la jutgessa que investiga la fortuna oculta dels Pujol, les declaracions que el matrimoni pogués prestar "serien insubstancials i cap dada útil es podria obtenir d'elles, ja que afirmar que no tenien coneixement del llegat no és suficient per donar com cert que el mateix no existia però, sobretot, no aportaria res sobre la realitat i l'origen dels fons, que és el que es tracta d'investigar".