El líder d'ERC, Oriol Junqueras, es va tornar a oferir ahir al Parlament per assumir les "màximes responsabilitats" en el Govern, una proposta que va agrair el president Artur Mas, qui preveu incorporar tècnics d'Esquerra en alguna àrea, encara que descarta canvis de consellers. A la sessió de control al Parlament, Junqueras va assegurar que ERC "reitera la seva disposició i voluntat d'assumir les màximes responsabilitats" en l'executiu per desenvolupar "estructures d'Estat" com la hisenda pròpia o la seguretat social catalana: "Fem una crida una vegada més", va afegir. En la seva rèplica, Mas va agrair la crida, però va evitar pronunciar-se sobre l'esmentada oferta i es va limitar a recordar-li a Junqueras que al principi de legislatura ja li va oferir "insistentment" l'ingrés d'Esquerra al Govern i aquest no es va produir.

I deixant entreveure que ja no hi havia temps per a grans remodelacions del Govern abans de la celebració de les eleccions autonòmiques, previstes per al 27 de setembre, Mas va afegir: "Ara es tracta d'acabar els sis o set mesos que queden de legislatura; aprofitem-los a fons". En la conferència de premsa que va oferir dimarts, Mas va obrir la porta a incorporar al seu executiu tècnics d'ERC, però va descartar remodelar el seu govern en l'esfera dels consellers. Després d'aquest anunci, i en el ple del Parlament, Junqueras va manifestar la seva actitud de col·laboració a l'assegurar que Esquerra volia ajudar "des de les màximes responsabilitats institucionals possibles". No va concretar a quin nivell es referia, però sí que va indicar que l'ingrés de membres d'ERC seria per "crear estructures d'Estat imprescindibles" com, va dir, la hisenda pròpia i la seguretat social catalana.

Les crítiques

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va criticar les incorporacions al Govern d'un comissionat per a la Transparència i una altra per a la Transició Nacional. La dirigent popular va advertir a Artur Mas que el comissionat de la Transició Nacional era en realitat "el de la divisió", i el va instar a crear el comissionat de la seva "substitució" per deixar de ser "el pitjor problema" de Catalunya.

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va instar Mas a complir les resolucions del Parlament en matèria de política social enlloc de fer servir la Cambra com a "oficina d'una campanya -electoral- de 7 mesos". Per la seva banda, el líder socialista, Miquel Iceta, va expressar a Mas la seva preocupació per l'estat del sistema català de salut arran de les retallades i les privatitzacions.

Simplificació administrativa

CiU, ERC, PP i Ciutadans van donar via lliure al Parlament a una nova "llei òmnibus" (llei que modifica de cop altres lleis) orientada en aquest cas a la simplificació administrativa, mentre que els altres grups van criticar la desregulació de garanties que comporta. CiU, ERC, PPC van rebutjar conjuntament les esmenes a la totalitat que havien presentat PSC, ICV-EUiA i la CUP, per la qual cosa la "Llei de Simplificació de l'Activitat Administrativa de l'Administració de la Generalitat i dels Governs Locals de Catalunya i d'Impuls de l'Activitat Econòmica" va superar el debat a la totalitat del Parlament. L'objectiu de la nova llei és reduir i simplificar els tràmits que han de fer les empreses davant les administracions.