PPC, ICV-EUiA i Ciutadans van acusar ahir el president Artur Mas de mentir en la seva compareixença a la comissió d'investigació del cas Pujol, en referència a la inauguració el 2003 del port fluvial de Rosario a l'Argentina, motiu pel qual Albert Rivera (C's) va demanar a més la seva dimissió. Durant la sessió de control al president de la Generalitat en el ple del Parlament, Rivera va preguntar a Mas si havia estat alguna vegada al port fluvial de Rosario i si coneixia qui estava darrere d'aquesta empresa el "principal accionista" de la qual, va afirmar, era Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català.

En la seva resposta al president de Ciutadans, Mas va assegurar que, com a membre del Govern, va estar a "finals dels noranta o principis del 2000" en un moment en el qual el port de Tarragona i el seu president, Lluís Badia, impulsava un acord amb el citat port argentí. En el seu torn de rèplica, i amb papers a la mà, Rivera va assegurar que Mas havia inaugurat el port fluvial de Rosario el 2003, quan era conseller en cap de l'executiu català, una inversió el "principal accionista" de la qual, va insistir, era Pujol Ferrusola. "Vostè, senyor Mas, em va mentir (durant la seva compareixença a la comissió d'investigació), em va dir que no coneixia els negocis de Jordi Pujol Ferrusola o de la resta de la família, quan anava a inaugurar les seves obres", li va dir Rivera al president català. Rivera, a més, va opinar que si el president "ha mentit" sobre aquesta qüestió concreta del port fluvial de Rosario, també pot haver-ho fet sobre el presumpte cobrament de comissions il·legals. Mas, en el seu torn de rèplica, li va recordar que en cap moment li va preguntar a la comissió sobre el port fluvial de Rosario i que no havia negat que hagués estat en aquest port argentí.

Des del PPC, la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar també el president català de "mentir" la comissió del cas Pujol i va ironitzar amb la creació del comissionat de Transparència a la Generalitat, anunciat ahir per Mas.

"Comissió de Transparència per explicar que va mentir a la comissió? Que no va delatar un evasor fiscal quan vostè coneixia que el seu propi pare tenia diners fora i vostè era responsable públic i va ser còmplice i va encobrir un evasor? Que vostè amb el port de Rosario sabia que hi havia testaferros i que s'han fet comissions rogatòries dient les transferències bancàries del senyor Jordi Pujol Ferrusola?", li va preguntar la líder del PPC. El president, sense esmentar ni l'herència del seu pare ni el cas del port de Rosario, li va contestar: "ara sé que realment la comissió d'investigació, amb la meva compareixença, no els va anar bé a vostès, perquè si no, no hauria fet aquesta intervenció com sempre absolutament excitada, perquè vostè és una persona que cada vegada que parla té un grau d'excitació més gran".

Més crítiques

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va acusar Mas de "faltar al respecte" al Parlament per "haver mentit". "L'altre dia va dir que sabia des d'un primer moment allò de l'herència del seu pare. Va mentir. I mentir és faltar al respecte al Parlament", va dir Herrera. Unes afirmacions de l'oposició que van fer enfadar el president del grup de CiU, Jordi Turull, qui els va acusar de proferir "difamacions, mentides i atacs personals, molt lamentables".