El Govern està estudiant un esborrany del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) que inclou 156 mesures, 106 de les quals a aplicar abans de mitjans de juliol, entre elles la preparació d'un banc central català. Així figura en un esborrany del CANT, a què ha tingut accés el canal 8tv, que inclou 156 mesures per preparar les "estructures d'Estat", amb la finalitat de què estiguin llestes per a la seva aplicació quan es produeixi una "desconnexió" d'Espanya després de les eleccions del 27 de setembre, sempre que guanyi l'independentisme i segueixi el procés sobiranista.

Del conjunt de mesures, 106 es plantegen per abans del 15 de juliol, entre elles la creació d'un banc central català, el disseny orgànic de l'Agència Tributària, un acord amb les principals entitats financeres per a la recaptació fiscal i un informe sobre la distribució d'actius i passius en una hipotètica separació de Catalunya respecte a Espanya. El document del CANT, òrgan assessor presidit pel recentment designat comissionat de la Transició Nacional del Govern, Carles Viver Pi-Sunyer, també advoca per redactar una constitució catalana provisional abans del 15 de juliol. El document de treball planteja altres estructures d'Estat, com una Sindicatura Electoral, així com la creació d'una unitat específica antiterrorista dels Mossos d'Esquadra.

Les reaccions

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida va defensar ahir la creació d'estructures d'Estat. Algunes, va recordar, es poden desenvolupar en el marc legal actual, com per exemple les competències en matèria fiscal. Amb tot, va afirmar que n'hi ha d'altres que "poden sorprendre més". "Acabo de llegir sobre la creació un banc central català, i em sembla molt arriscat anar proclamant als quatre vents que d'aquí al 27-S es pot crear".