El president de la Generalitat, Artur Mas, va considerar ahir que si Catalunya era avui el que era i es trobava on es trobava era gràcies a la continuïtat històrica, malgrat els "agressors de moltes èpoques, que han procurat trencar les cames del que significava la identitat catalana". Durant la inauguració de l'Any de les Biblioteques, coincidint amb el centenari de la Xarxa de biblioteques populars de la Mancomunitat de Catalunya, el president català va mantenir que "alguns s'han ocupat que a casa nostra hi hagués tota la discontinuïtat històrica possible", però no ho havien acabat d'aconseguir. Segons la seva opinió, la identitat de Catalunya era "fonamentalment cultural" i s'havia configurat també gràcies a les contribucions foranes, perquè "una altra característica identitària és la capacitat de permeabilitat, d'obrir-se cap a l'exterior".

En la seva al·locució tampoc no va obviar que en els últims temps es parlava "i amb bon criteri" del país que es volia construir i que havia de ser més just que l'actual. "És correcte que sigui així, perquè, d'injustícies, n'hi ha moltes, es parla de ser transparent i és correcte, perquè és evident que, d'irregularitats, n'hi ha hagut massa", va apuntar. A la vegada, va mantenir que es parla que Catalunya sigui creativa i dinàmica des d'un punt de vista econòmic o acadèmic, però no sempre es diu que "Catalunya ha de ser un país culte i cívic, cosa que té molta importància", especialment, perquè creu que es tracta d'un país que s'ha construït pels llibres. En aquest punt, va opinar que les grans mobilitzacions ciutadanes dels últims anys "escrupolosament pacífiques i amb sentit clarament democràtic" havien estat possibles pel caràcter del país. "Aquest civisme i aquesta cultura, aquesta aposta per la no-violència, tot això està inoculat en les cèl·lules de la nostra identitat catalana", va afegir.

La reunió

El coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), Joan Rigol, ha convocat una nova reunió d'aquesta plataforma dels partits favorables al dret d'autodeterminació de Catalunya per al pròxim 6 de març al Parlament. La convocatòria per a la nova reunió dels integrants d'aquest pacte, que aglutina tant als partits sobiranistes com a moltes entitats de la societat civil catalana, ja ha començat a ser comunicada per Rigol, segons fonts sobiranistes. Després de diversos mesos d'inactivitat del Pacte -l'última reunió va ser el passat 7 de novembre-, Rigol ha tornat a reactivar aquest espai de confluència dels partits i entitats sobiranistes a instàncies del Govern de la Generalitat.

Com a principal novetat de la reunió, que tindrà lloc el 6 de març a l'auditori del Parlament i s'iniciarà a dos quarts de deu del matí és que en ella hi intervindran els eurodiputats catalans favorables al dret a decidir (CiU, ERC i ICV-EUiA), amb la finalitat d'explicar la receptivitat que hi ha en les institucions europees respecte al procés sobiranista català.