El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va confirmar ahir que al llarg d'aquest any distribuiran una pistola elèctrica als caps de guàrdia de cada comissaria dels Mossos d'Esquadra, després d'un període de formació, perquè l'usin en casos "determinats i concrets" de reduccions complexes. En una entrevista a TV3, Espadaler va anunciar que la distribució d'aquestes pistoles elèctriques no es duria a terme de forma "indiscriminada", sinó que la limitaria als caps de guàrdia de cada comissaria, com ja s'estava estudiant des de fa mesos. El Periódico de Catalunya avançava ahir que la conselleria volia adquirir un centenar d'aquestes pistoles elèctriques, en el seu model més evolucionat, que permeten gravar i registrar tot el procés.

Segons Espadaler, la decisió d'introduir aquest any les pistoles elèctriques a l'arsenal dels Mossos, no s'havia adoptat "en calent", sinó que era fruit d'un procés de valoració "mesurada i calibrada", per ajudar els agents a intervenir en reduccions complexes. El titular d'Interior va reconèixer que l'ús de pistoles elèctriques, que ja utilitzen diverses policies locals, comptava amb l'oposició radical de diversos col·lectius socials, però va defensar la seva incorporació perquè es tractava d'una "eina no letal" que podia ajudar els agents a millorar la seva labor i que era menys lesiva que d'altres instruments, com les pistoles de foc.

El rebuig

La plataforma #StopTaser, que agrupa mig centenar d'entitats de drets humans, polítiques i socials de Catalunya, va demanar ahir la paralització de la compra de cent pistoles elèctriques per part de la conselleria d'Interior per als Mossos d'Esquadra "fins que es produeixi un debat social i parlamentari". "Entenem que la decisió no pot ser exclusivament policial ni de la conselleria d'Interior", va afegir la plataforma. "La nostra posició és que les esmentades armes, a causa del fort potencial lesiu que tenen, han de ser prohibides a Catalunya".