El president de la comissió d'investigació sobre frau i corrupció política, David Fernàndez, va admetre haver sentit "vergonya pròpia i aliena" durant les compareixences de la família Pujol que es van dur terme aquest dilluns al Parlament de Catalunya. En una entrevista a Rac 1, Fernàndez va apostar perquè una de les primeres conclusions de la comissió que presideix sigui reformar el reglament de les comissions "en paràmetres i termes anglosaxons, o britànics, o del segle XXI". El president de la comissió, també va lamentar que els diputats -presents a la comissió- treballin només amb titulars periodístics i no indaguin ni investiguin. "No hi ha capacitat de parlar amb actors", va concloure. Un fet que, segons Fernàndez, també va passar "salvant les distàncies" a la compareixença de Mas. Fernàndez va manifestar que davant les compareixences de la família Pujol sentia una "estranya barreja entre la perplexitat i la inquietud inquietant, la crua realitat i les realitats paral·leles, una certa crònica negra dels 80 i els 90 i, sobretot, un món antic i alguns que viuen al seu món". Concretament, sobre les explicacions que l'expresident Pujol va donar dilluns en seu parlamentària, el diputat de la CUP va qualificar la seva compareixença "d'epitafi i epíleg" i va concloure que "no va ajudar gaire a dignificar el Parlament".

De la compareixença de l'esposa de l'expresident, el president de la comissió va considerar que Marta Ferrusola "estava al seu món" i va afegir que va ser una "antologia de l'absurd amb algunes frases bíbliques i alguns esgotaments de piles". Amb tot plegat, segons Fernàndez, el seu testimoni "no va aportar res i es va vantar de tot". Finalment, en referència a la compareixença del fill gran de la família, Jordi Pujol Ferrusola, que es va allargar més de quatre hores, Fernàndez va considerar que va ser "una posada en escena en termes penals i teatrals. A vegades ufana, a vegades superba, buscant un cop d'efecte". Fernàndez la va qualificar d'inesperada, ja que des del seu entorn havien manifestat que no declararia, i va assenyalar que responia a una estratègia de defensa dels seus advocats "pensada i calculada".

Més valoracions

Els grups de l'oposició al Parlament van criticar les evasives del matrimoni Pujol i van qüestionar les explicacions del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va considerar que la comissió d'investigació "ha tocat fons" després que alguns partits vulguin convertir-la en un "fangar", per la qual cosa va instar a una "reflexió profunda". Per la seva banda, el portaveu adjunt d'ERC, Pere Aragonès va criticar l'actitud evidenciada per la família Pujol, amb la seva negativa a respondre les principals preguntes i a contestar amb evasives les acusacions que pesen sobre ells, "en un intent de distreure l'atenció amb jocs pirotècnics".

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va qüestionar les explicacions ofertes per Jordi Pujol Ferrusola sobre les seves relacions amb grans empreses, que sonen "més aviat a manual bàsic de presumpte tràfic d'influències", i va avisar que la declaració d'amistat amb Artur Mas "no va ser un comentari gratuït i improvisat". Per al líder de C's, Albert ?Rivera, la compareixença de la ?família Pujol demostra que Artur Mas "va mentir" en dir que no tenia una ?relació íntima amb Pujol Ferrusola.