El president català, Artur Mas, va reclamar ahir a la política "bones pràctiques i transparència" i va lamentar el reality show dels "últims dies", en una al·lusió indirecta a la compareixença l'expresident Jordi Pujol, la seva esposa Marta Ferrusola i el fill de tots dos, Jordi Pujol Ferrusola a la comissió d'investigació de frau fiscal i corrupció, celebrada dilluns al Parlament.

En una conferència al Cercle d'Economia, a Barcelona, el dirigent va fer una breu referència als casos de corrupció. "A la política se li poden demanar bones pràctiques. Se li ha d'exigir, per damunt de qualsevol altre actor de la vida ciutadana, transparència en la seva actuació", va assenyalar Mas, que va recordar la recent aprovació de la llei de transparència, una de les "més exigents de la UE" i en la qual es va posar "el llistó molt alt". Per això va reclamar "una mica menys de reality show. I punt final. Ja us imagineu que vol dir en funció dels últims dies", va dir entre somriures, en una al·lusió a l'esmentada compareixença, que va despertar una àmplia expectació mediàtica, especialment respecte a Jordi Pujol Ferrusola.

D'altra banda, Mas també va apuntar que a la política "se li ha d'exigir coratge per prendre decisions i honestedat en els plantejaments", ja que "és molt fàcil fer segons quins discursos i donar la sensació que les coses canviaran de la nit al dia ignorant la realitat i els condicionants que existeixen". "Ho estem veient a Europa. Segons quins discursos només aguanten el discurs, però no passen la primera prova de les primeres decisions. I al final el transcendent són les decisions que es prenen", va sentenciar.

"Molestar a CiU"

D'altra banda, el president del Govern, Mariano Rajoy, va retreure ahir a ERC que només donaria suport a una comissió d'investigació al Parlament català sobre l'origen dels diners que tenia a l'estranger l'expresident Jordi Pujol amb la finalitat de "molestar a CiU". Rajoy va retreure aquesta conducta d'ERC en la seva resposta en el debat sobre l'estat de la nació al diputat d'aquesta força política Alfred Bosch, que havia demanat prèviament una comissió d'investigació al Congrés sobre la corrupció de la mateixa manera que el Parlament català l'ha creat per investigar els diners de Pujol. Davant d'això, el cap de l'Executiu va precisar que ERC va donar suport a aquella comissió d'investigació sobre Pujol després de negar-s'hi diverses vegades i només després que trenqués els seus acords amb CiU. "És a dir, la comissió d'investigació no els importava gens. El que els importava era molestar CiU, de la mateixa manera que es van negar en quatre ocasions que el senyor Mas comparegués al Parlament, però quan havien trencat, de sobte, van creure que era molt necessari que tots coneguéssim la veritat i van votar-hi a favor", va explicar.

Rajoy va dir que és "àmpliament coneguda" la seva posició sobre el dret a decidir, ja que ell està a favor que el tinguin tots els espanyols. "No hi ha cap país en el món amb una Constitució escrita que reconegui el dret d'autodeterminació, i jo estic a favor de la unitat nacional i que sigui el conjunt dels espanyols els que decideixin què volen que sigui el seu país", va afegir Rajoy.