El nou comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, no creu que la possible anul·lació per part del Tribunal Constitucional (TC) de la Llei de Consultes catalana i del procés del 9-N tingui repercussions sobre les querelles contra el president Artur Mas i dues conselleres. Segons va indicar Carles Viver Pi-Sunyer en unes declaracions a Catalunya Ràdio, el fet que el TC pugui "tombar" una llei no suposa que els que l'han fet o aplicat hagin comès un delicte, i va recordar "la quantitat de recursos que ha perdut la Generalitat" davant aquest tribunal.

L'esmentada quantitat de lleis catalanes invalidades o anul·lades pel TC "és extraordinària i, de moment, encara ningú ha considerat que sigui delicte el fet d'haver aprovat una llei i que després te la declarin inconstitucional, per la qual cosa de repercussions, cap", va considerar el comissionat.

A més, Pi-Sunyer va confirmar que ja ha deixat la presidència del Consell Assessor per a la Transició Nacional i que, des de dimarts, treballa com a comissionat del Govern per a la preparació de les estructures d'Estat aplicables després de "la desconnexió amb Espanya". Segons la seva opinió, resulta fonamental que la resta de països facin una lectura en clau plebiscitària de les eleccions del 27 de setembre, i per a això va demanar als partits independentistes que consensuïn una fórmula que encapçali els seus programes electorals.

Constitució provisional

En aquest sentit, Pi-Sunyer va explicar que començarà a treballar en la redacció d'un projecte de Constitució provisional, així com en els embrions de la futura hisenda i seguretat social catalanes.

Aquestes estructures, va apuntar, haurien d'estar llestes per evitar que en el moment de "la desconnexió", la ciutadania "no tingui la sensació que s'està fent un salt al buit".