El Govern ha assignat a Catalunya 8.258,38 milions d'euros a compte del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) d'aquest any, un 28,5% del total dels fons que es repartiran entre les comunitats, amb la qual cosa Catalunya tornarà a ser l'autonomia que més fons pot demanar prestats. Fonts del Ministeri d'Hisenda consultades van precisar que la primera quota del FLA corresponents a aquest any es rebrà al març, amb la qual cosa l'administració autonòmica millorarà a partir de llavors la seva liquiditat per fer front a pagaments de serveis socials concertats. La Generalitat va demanar a final de gener formalment al Ministeri d'Hisenda el préstec de 9.460 milions en concepte del Fons Liquiditat d'Autonòmic (FLA) del 2015, si bé fonts d'Hisenda van recordar que només s'havia assignat per ara el 74,5 % del total dels fons previstos per a tot l'any, això és, 28.942 milions sobre un total de 38.869 milions. Del total de la quantitat sol·licitada per la Generalitat, 1.440 milions d'euros anaven destinats a complir l'objectiu de dèficit d'aquest any (0,7 % del PIB) i altres 4.059 milions a cobrir venciments de bons emesos i préstecs amb la banca internacional.

La Generalitat també havia inclòs 624 milions del retorn de préstecs al Ministeri associats a mecanismes de liquiditat; 2.322 milions de préstecs amb entitats financeres espanyoles que guanyen aquest any; 125 milions més per a finançament de liquidacions negatives i altres 578 milions per a desviacions de dèficit pendents d'atendre fins a 2013, així com 308 milions més per a l 'adhesió al FLA Social, principalment. Més de la meitat dels 28.492,15 milions corresponents als fons de finançament de les comunitats autònomes, i assignats ahir, van destinats a Catalunya (28,5 % i a la Comunitat Valenciana (24,7 %). Les assignacions, decidides per acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, es reparteixen entre 17.605,43 milions d'euros per a les comunitats al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i 11.336,72 milions d'euros per a les adherides al Fons de Facilitat Financera. Andalusia, que surt del FLA i accedeix a la nova Facilitat Financera, percebrà 2.962,84 milions d'euros (el 10,2 % del total).

Això no obstant, si no es tenen en compte els imports destinats a venciments, la més gran part del finançament per cobrir dèficit d'anys anteriors es destina a Comunitat Valenciana (43 %), seguida de Castella i Lleó (15 %), Catalunya (11 %) i Andalusia (9 %). Entre les comunitats que s'acullen a la Facilitat Financera (mecanisme habilitat per a aquelles que compleixen les exigències de dèficit i deute), a més d'Andalusia hi ha Aragó (1.193,5 milions), Astúries (508,84 milions), Balears (998,71), Canàries (958,14); Castella i Lleó (2.003,63), Extremadura (476,51), La Rioja (245,97), Galícia (1.542,50) i Navarra (446,07). Per a les autonomies subjectes al FLA, el finançament tindrà interès zero durant 2015, mentre que en el cas de la Facilitat Financera aquest tipus d'interès durarà tres anys.

Les conseqüències

El Departament de Benestar Social i Família no podrà pagar avui la totalitat de la factura dels serveis socials concertats amb residències i associacions, per la qual cosa ajornarà alguns pagaments, que corresponen als serveis prestats al desembre, als primers dies de març. Segons van informar fonts del Departament de Benestar Social, la no arribada encara dels diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) ha provocat que els recursos disponibles en la tresoreria de la Generalitat no arribin per pagar tots els concerts socials, que ascendeixen a més de 70 milions cada mes. Davant d'aquesta situació, els responsables del departament han decidit que avui abonaran tots els serveis socials que puguin amb els fons disponibles i ajornaran uns dies el pagament de la resta, confiant en l'arribada de la primera quota del FLA durant els primers dies de març. Una portaveu de Benestar Social va assegurar ahir que el departament pagarà la factura íntegra dels serveis socials concertats del mes de desembre "encara que serà amb uns dies de retard i només en alguns casos, fins a l'arribada del FLA". La Generalitat ja va anunciar dimecres als farmacèutics que aquest mes tampoc no pagarà la factura de 108,3 milions dels medicaments dispensats, en aquest cas del mes de novembre, perquè no havia cobrat el FLA.