El programa marc d'ICV per al pròxim cicle electoral, que avui se sotmetrà a votació, aposta per iniciar un procés constituent que desemboqui en un Estat català "lliure i sobirà" dins d'una Espanya plurinacional.

"Catalunya ha de ser un subjecte polític sobirà que decideixi lliurement el seu futur", ha sostingut la coordinadora nacional de la formació, Dolors Camats, durant la Convenció Nacional que els ecologistes celebren aquest cap de setmana a Sabadell (Vallès Occidental).

Camats ha proposat un "pacte de sobirania" que doti Catalunya d'un "reconeixement específic i propi" fora del règim comú de la Constitució Espanyola.

"A partir d'aquesta sobirania es decidirà democràticament què compartim i en què som sobirans", ha subratllat l'ecosocialista, que ha precisat que en aquesta relació "de tu a tu" mantindran la "solidaritat entre pobles".

Camats ha justificat la necessitat de mantenir "sobiranies compartides" per afrontar lluites de caràcter global, com el canvi en el model econòmic de la Unió Europea.

La coordinadora d'ICV ha contraposat la seva proposta, "arriscada i innovadora", amb les "dreceres" que proposa el president de la Generalitat, Artur Mas, a qui ha acusat d'"enganyar" els catalans amb tot el debat previ a la convocatòria de les eleccions del 27 de setembre.

"No hi ha procés per repensar la relació amb l'Estat i el que volem per a nosaltres mateixos si és amb la dreta catalana en el poder", ha afegit Camats, que ha tancat: "El 27 de setembre no es votarà independència sí o no: es votarà Artur Mas sí o no".

A part de la proposta nacional, el programa marc que debat ICV avui defensa el gir cap a un altre model econòmic i social perquè Catalunya, com a Estat propi, sigui un "país just socialment, net de corrupció i un país lliure".

Camats ha defensat la posada en marxa d'un "pla de rescat social" per ajudar els més necessitats, com "els que no poden escalfar-se, els que es queden sense casa o els que no tenen cap ingrés".

"Proposem alguna cosa tan bàsica com sobirania: donar capacitat a la gent perquè decideixi acabar amb la subordinació a l'Estat espanyol, que ni entén ni vol entendre, i també amb la subordinació als mercats financers", ha assenyalat.

Camats també ha defensat una Catalunya "ecologista" en què es creï ocupació estable i de qualitat "en un entorn habitable i sostenible", en què imperin les energies renovables.

La participació de la ciutadania en la presa de decisions i la transparència dels partits polítics i institucions són d'altres dels punts claus de la proposta.

"El debat nacional ens permet pensar quina relació volem amb Espanya, cert i necessari, però també ens permet repensar quin país volem", ha insistit Camats. EFE