L'exdiputat de CiU Oriol Pujol torna demà al Parlament, al costat dels seus germans Marta i Pere, en aquesta ocasió per comparèixer davant la comissió que investiga la fortuna oculta de la seva família, en la que també està emplaçat a retre comptes de la seva implicació en el cas de les ITV.

Els tres germans Pujol aniran a la comissió d'investigació, una setmana després de la maratoniana compareixença que van protagonitzar els seus pares, l'expresident català Jordi Pujol i Marta Ferrusola, i el seu germà Jordi, que es va prodigar davant els diputats en una exposició de gairebé cinc hores.

La d'Oriol Pujol és la més esperada de les compareixences previstes per demà a la comissió d'investigació del frau fiscal i la corrupció, que es va constituir arran de la carta de confessió en la qual l'expresident català va admetre al juliol passat que la seva família va mantenir durant més de tres dècades una fortuna oculta a l'estranger.

A més dels seus vincles amb aquests fons ocults, Oriol Pujol està emplaçat a donar explicacions sobre les seves imputacions per suborn i tràfic d'influències en la causa de les ITV, un cas que va acabar truncant la seva carrera política i forçant la seva dimissió com a secretari general de CDC el mes de juliol passat.

Oriol Pujol va ser imputat per primera vegada al març del 2013 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusat d'intentar arreglar el mapa d'estacions d'ITV a Catalunya en benefici propi i d'empresaris del seu entorn.

Davant aquesta primera imputació, l'exdiputat convergent va defensar la seva innocència i va delegar temporalment les atribucions de la secretaria general en tres líders de CDC, amb la intenció de recuperar el càrrec quan s'haguessin arxivat les acusacions contra ell.

No obstant això, una nova línia d'investigació oberta per la Fiscalia Anticorrupció li va comportar, un any després, una altra imputació per suborn, davant els indicis de que a través de la seva dona Anna Vidal -també imputada- va cobrar de la trama d'ITV a canvi de votar al Parlament a favor dels seus interessos.

Al renunciar al seu escó als dos mesos de la seva nova imputació i perdre la condició d'aforat, la causa de les ITV va tornar al jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona del que procedia i es va unificar amb una altra investigació que estava en potència i que, el mes de desembre passat, va comportar la seva tercera imputació per suborn.

En aquesta última investigació judicial, la jutge sospita que Oriol Pujol va cobrar comissions per beneficiar projectes d'un empresari amic, entre ells les deslocalitzacions de Sharp, Sony i Yamaha, a través de les factures que la seva dona girava per treballs d'assessorament inexistents.

Abans que Oriol Pujol, està previst que comparegui la seva germana Marta, que el passat 27 de gener va declarar com imputada davant la jutge de Barcelona que investiga la fortuna per la seva família i va assenyalar que era el seu germà Jordi el que s'encarregava de gestionar-lo i d'invertir-lo.

A més de ser interrogada pels seus comptes a Andorra, és probable que els diputats preguntin a Marta Pujol, segona dels set fills de l'expresident català, pel lloc de funcionari tècnic superior d'enginyeria que ocupa a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (Maresme), segons l'oposició municipal sense haver-se convocat concurs.

L'últim a comparèixer demà davant els diputats serà Pere Pujol, també imputat davant la jutge de Barcelona que investiga els fons ocults i que, en la seva declaració del passat 27 de gener, va precisar que el seu germà Jordi li no va donar explicacions sobre els comptes ocults fins a 1992.