Amb el lema La revolució serà feminista o no serà!, unes 4.000 persones -segons la Guàrdia Urbana- van recórrer ahir al migdia els carrers del centre de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones, en una marxa organitzada per la Comissió 8 de març.

La marxa reivindicativa no només volia denunciar, com en altres edicions, les desigualtats encara vigents entre home i dona o la violència masclista: volia constatar, a més, que l'actual situació de crisi no és tan sols econòmica i financera, sinó també social, ecològica, alimentària, d'atenció i, finalment, de gènere. "Volem i proposem una vaga de totes que desbordi els clàssics patrons androcèntrics", deia el manifest.

L'escrit, subscrit per disset associacions i sindicats, reivindicava també que "les dones que vivim a Catalunya volem decidir lliurement el nostre futur col·lectiu com a país". Un fet que "només serà possible si s'incorporen les pràctiques i els sabers feministes", afegien. "Cap canvi polític serà veritablement transformador sense els feminismes. Dones lliures en països lliures!", acabava el text.

En aquest sentit, Àngels Pujol, de la Comissió 8 de març, organitzadora de la manifestació, considerava que els canvis polítics que es poden donar durant aquest 2015 són una "oportunitat" per assolir "un canvi real". Un canvi que els moviments feministes fa trenta anys que reivindiquen. "Volem transformar la vida, acabar amb el sistema patriarcal i capitalista i posar d'una vegada per totes al centre de tot les persones", va indicar Pujol. La marxa, marcada per un to festiu i reivindicatiu, va sortir poc després de les dotze del migdia de la plaça Universitat i va recórrer els carrers Pelai, la Rambla, carrer Ferran i la plaça de Sant Jaume, on es va llegir el manifest.

La visió política

El president del Govern, Artur Mas, va presidir l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, al Saló Sant Jordi de la Generalitat. Durant el seu discurs, va recordar que Catalunya viu un "gran moviment de canvi" i va demanar aprofitar que "es modifiquin les estructures de la societat i no només canvi polític", per guanyar, entre d'altres, "la plena equitat entre homes i dones". Mas va considerar que les diferències de retribució, de representació i la violència de gènere no permeten estar "satisfets" malgrat l'evolució històrica.

Per la seva banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, i el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, van deixar-se veure en la manifestació de Barcelona. Herrera va demanar un gir de 180 graus en les polítiques socials com a "millor resposta" cap a les dones, que són les que "pateixen sobre les seves esquenes el desmantellament de l'estat del benestar".

Per la seva banda, Bosch va anunciar que en els ajuntaments governats per ERC impulsaran plans a favor de la igualtat, ja que encara hi ha molta feina a fer per aconseguir l'equiparació plena "tant en les institucions com en el sector privat". En aquest sentit, es va comprometre a treballar perquè "l'equiparació plena en salaris, en igualtat, sigui una realitat i per introduir mesures perquè l'agressivitat no formi part de la relació entre homes i dones".

Paradoxalment, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho va criticar els partits d'esquerres i va destacar que "mentre alguns partits tenen dones-quota, nosaltres no creiem en les quotes i tenim dones-líders, com la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, o la vicepresidenta del Govern d'Espanya, Soraya Sáenz de Santamaría". Segons Sánchez-Camacho, "l'esquerra s'omple la boca de feminisme i de defensa de les quotes, però no van complir la paritat quan van governar amb el tripartit a Catalunya".