Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat, ha afirmat aquest dijous que el llegat del seu avi Florenci ocult a Andorra va créixer fins als vuit milions d'euros, que es van repartir a parts iguals la mare i els set germans, després d'invertir-se en "làmines de titularitat opaca".

Segons han informat fonts judicials, el primogènit de l'expresident català ha declarat avui durant prop de dues hores com a imputat davant la jutge que investiga l'origen de la fortuna oculta per la seva família, uns fons que ell va gestionar entre els anys 1990 i 1992.

En la seva declaració davant la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Pujol Ferrusola ha ratificat les tesis del seu pare que els diners ocults procedeixen d'un llegat de 140 milions de pessetes (0,8 milions d'euros) que el seu avi Florenci va deixar en dòlars a la seva nora i els seus néts a la seva mort, el 1980.

Jordi Pujol Ferrusola ha afegit que es va fer càrrec del llegat entre el 1990 i el 1992 -com a "representant" del patrimoni, no com a administrador, ha precisat- i que quan el va rebre de mans del cosí del seu pare Joaquim Pujol i Figa, exsecretari general de Presidència de la Generalitat, estava dipositat en bancs andorrans en "làmines financeres de titularitat opaca".

Aquestes "làmines", ha afegit, s'invertien en fons dels Estats Units, Alemanya, Finlàndia, Àustria i Espanya, sense que hi constés la identitat dels titulars.

El primogènit de l'expresident català ha afegit que el 1992 va repartir entre la mare i els set germans els dipòsits de les citades làmines, que en aquesta data ascendien ja als 500 milions de pessetes (3 milions d'euros), i que cadascun es va fer càrrec del seu propi compte, sense que ell hi tingués cap intervenció.

Les citades "làmines financeres", que segons Jordi Pujol Ferrusola tenien dates de venciment escalonades, van permetre multiplicar els fons fins als 8 milions d'euros l'any 2000, un creixement que el primogènit de l'expresident català creu raonable, donat l'alt rendiment dels productes contractats.

El fill de l'expresident de la Generalitat ha dit ignorar els motius pels quals, a partir d'aquella data, els fons van deixar de créixer com ho havien fet fins aleshores i ha al·legat que no sap com cadascun dels seus germans i la seva mare van administrar després la seva fortuna -algun va arribar a tenir part dels fons en iens-, ni els moviments bancaris que van realitzar.

En aquest sentit, s'ha desentès del destí que cadascun dels seus germans va donar a la seva part del llegat, sense aclarir per què només alguns d'ells van regularitzar els diners a través de declaracions complementàries davant Hisenda l'any passat i no ho va fer, per exemple, el seu germà Oriol, exdiputat de CiU al Parlament.

Jordi Pujol Ferrusola s'ha negat a contestar aquelles qüestions que poguessin estar relacionades amb la seva altra imputació per frau fiscal i blanqueig de capitals a l'Audiència Nacional -arran d'un informe sobre moviments sospitosos de divises-, argumentant que això podria afectar el procés penal en curs.

També l'imputat no ha aportat a la jutge cap documentació acreditativa de les inversions esmentades, ja que, segons la seva versió, l'estat dels comptes estava dipositat en "un armari" del banc i no disposa d'elles per aportar-les.

Jordi Pujol Ferrusola ha insistit que el seu pare sempre va estar al marge de la fortuna dipositada a l'estranger i ha remarcat que quan va assumir la "representació" de la seva família respecte a la fortuna va ser el propi banc que el va trucar per informar-lo de l'existència d'aquestes làmines, sense que rebés cap instrucció de Joaquim Pujol i Figa, qui havia gestionat el llegat abans que ell.

De fet, el primogènit de l'expresident de la Generalitat, que s'ha negat a respondre a les preguntes de l'acusació exercida per Manos Limpias, ha dit que només va tractar amb Joaquim Pujol i Figa en "una o dues festes" en les quals va coincidir amb ell.

Respecte a les cartes manuscrites que va esmentar davant la jutge Jordi Pujol, i que segons la versió de l'expresident català demostrarien que la fortuna oculta procedeix d'un llegat del seu pare, el primogènit ha reconegut que mai les ha vist, malgrat que hi va fer referència en la seva compareixença a la comissió d'investigació del Parlament.

Jordi Pujol Ferrusola ha insistit que des del 1992 desconeix el que van fer els seus germans amb els seus comptes, pel que ignora a què obeeixen els ingressos i transferències entre Andbank -on el clan va tenir el fons fins a l'any 2010- i la Banca Privada d'Andorra (BPA), a la qual van traslladar llavors la seva fortuna.