Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, va afirmar que el llegat del seu avi Florenci ocult a Andorra va créixer fins als vuit milions d'euros, que es van repartir a parts iguals la mare i els set germans, després d'invertir-se en "làmines de titularitat opaca". El primogènit de l'expresident català va declarar durant prop de dues hores com a imputat davant la jutge que investiga l'origen de la fortuna oculta per la seva família, uns fons que ell va gestionar entre els anys 1990 i 1992.

En la seva declaració davant la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Pujol Ferrusola va ratificar les tesis del seu pare que els diners ocults procedeixen d'un llegat de 140 milions de pessetes (0,8 milions d'euros) que el seu avi Florenci va deixar en dòlars a la seva nora i els seus néts quan va morir, el 1980.

Pujol Ferrusola va afegir que es va fer càrrec del llegat entre el 1990 i el 1992 -com a "representant" del patrimoni, no com a administrador, va precisar- i que quan el va rebre de mans del cosí del seu pare Joaquim Pujol i Figa, exsecretari general de Presidència de la Generalitat, estava dipositat en bancs andorrans en "làmines financeres de titularitat opaca".

Aquestes "làmines", va afegir, s'invertien en fons dels Estats Units, Alemanya, Finlàndia, Àustria i Espanya, sense que hi constés la identitat dels titulars.

El primogènit de l'expresident català va afegir que el 1992 va repartir entre la mare i els set germans els dipòsits de les esmentades làmines, que en aquesta data superaven ja els 500 milions de pessetes (3 milions d'euros), i que cadascun es va fer càrrec del seu propi compte, sense que ell hi tingués cap intervenció.

Les "làmines financeres", que segons Jordi Pujol Ferrusola tenien dates de venciment escalonades, van permetre multiplicar els fons fins als 8 milions d'euros l'any 2000, un creixement que el primogènit de l'expresident català considera raonable, donat l'alt rendiment dels productes contractats.

Pèrdua de rendibilitat

El fill de l'expresident de la Generalitat va afirmar ignorar els motius pels quals, a partir d'aquella data, els fons van deixar de créixer com ho havien fet fins aleshores i va al·legar que no sap com cadascun dels seus germans i la seva mare van administrar després la seva fortuna -algun va arribar a tenir part dels fons en iens-, ni els moviments bancaris que van realitzar.

En aquest sentit, es va desentendre del destí que cadascun dels seus germans va donar a la seva part del llegat, sense aclarir per què només alguns d'ells van regularitzar els diners a través de declaracions complementàries davant Hisenda l'any passat i no ho va fer, per exemple, el seu germà Oriol, exdiputat de CiU al Parlament de Catalunya.

Pujol Ferrusola es va negar a contestar aquelles qüestions que poguessin estar relacionades amb la seva altra imputació per frau fiscal i blanqueig de capitals a l'Audiència Nacional -arran d'un informe sobre moviments sospitosos de divises-, argumentant que això podria afectar el procés penal en curs.