CDC-Reagrupament Independentista, ERC, ANC, Òmnium i AMI van signar ahir un preacord sobre full de ruta que estableix que el procés de transició nacional cap a un nou estat culmini en un període màxim de 18 mesos amb un "referèndum vinculant" sobre la constitució catalana. Segons el text, el resultat positiu d'aquest referèndum permetrà la proclamació de la independència. A més, també es preveu "l'elecció del nou Parlament del nou marc constitucional" i, a partir d'aquest moment, negociar les noves formes de relació amb l'Estat espanyol i la Unió Europea. EUiA i MES-Moviment d'Esquerres no han firmat, de moment, aquest document més concret que el principi d'acord del passat 13 de març.

El preacord signat estava previst tancar-se la setmana passada, però el sinistre de l'avió va retardar la reunió, que es va celebrar ahir a la tarda. En un comunicat emès, els signants del document asseguren que "mantenen converses amb la CUP per ampliar i construir un espai comú referent al procés constituent" i que de la mateixa manera "MES-Moviment d'Esquerres ha expressat que acabarà de fixar la seva posició en el Consell Polític que durà a terme el proper 17 d'abril". També afirmen que aquest preacord "es convertirà en acord en el moment que el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui les eleccions del 27 de setembre i els partits polítics que hi concorrin l'incorporin en el seu programa electoral".

Caràcter plebiscitari

El document signat detalla que el 27-S tindrà "caràcter plebiscitari" i servirà per "conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític", fent així "fàcil i inequívoca" la lectura dels resultats, tant dins com fora de Catalunya. El text també diu que els programes electorals hauran de "deixar clar com a punt primer i destacat" que votar aquell partit suposa "un pronunciament favorable a la independència de Catalunya".

A més, remarca que "l'eix nacional i social són indestriables" i que cal "fer una aposta decidida per a la recuperació de l'estat social, especialment en educació, sanitat i pensions"; i que és "imprescindible" expressar una "voluntat inequívoca de regeneració democràtica, transparència i lluita contra la corrupció". El document signat entra en el calendari del procés de construcció del nou estat marcant que "en un termini aproximat de 10 mesos" després del 27-S s'haurà d'elaborar la nova constitució catalana "mitjançant mecanismes participatius" i una "Convenció Constitucional Catalana". El text fet públic recull també el compromís de "crear i posar en funcionament" estructures del nou estat com la hisenda, la seguretat social, la transitorietat legal, l'acció exterior, el proveïment energètic o la seguretat.

En relació amb els actes "de sobirania del nou país" que s'haurien de fer, el document marca que després de "recollir el mandat de les eleccions", caldria una "declaració sobiranista inicial com a anunci i inici del procés cap a la proclamació del nou estat o República Catalana".

En aquest punt es matisa que el "procés de transició democràtica no quedaria en cap cas supeditat a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions d'aquesta declaració". Finalmenet, es marca que aquest procés cap al nou estat "culminarà en un període màxim de 18 mesos".