El Palau Sant Jordi va "convertir" en plebiscitàries les properes eleccions municipals. Almenys 16.000 persones van omplir el recinte per donar suport explícit a les candidatures que reivindiquen la independència en els comicis del 24 de maig. Un dels moments més rellevants de l'acte organitzat per ANC, Òmnium Cultural i AMI va ser el mosaic amb la senyera que va recórrer les graderies del Sant Jordi, acompanyat pel lema "Fem la independència des dels Ajuntaments", desplegat a la pista central per centenars de candidats a les municipals. "No podrem deixar de votar amb caràcter plebiscitari fins que siguem independents definitivament", va advertir el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal.

L'alcalde de Vic va destacar la importància que tenen les municipals per al procés sobiranista. "Els nostres municipis teixeixen el territori i els seus governs locals fan l'administració", va assenyalar. Segons Vila d'Abadal, "el darrer combat" per la independència s'inicia el 24 de maig i tindrà com a moment culminant les eleccions al Parlament del 27 de setembre. "Hem de votar i formar els nous ajuntaments que declararan la independència de Catalunya", va exclamar al final del discurs provocant l'aplaudiment del públic.

Abans de Vila d'Abadal va parlar l'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que va prometre, en nom dels alcaldes del país, que "se la jugarà" per aconseguir la llibertat de Catalunya. "Ens la jugarem pels que ja no hi són, per vosaltres i les vostres famílies però, sobretot, pels que han de venir", va remarcar. "Algun dia els nostres fills i néts ens preguntaran què vam fer per la llibertat de Catalunya i els mirarem a la cara per dir-los que ens la vam jugar", va exclamar.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va tancar l'acte. En el seu discurs, el darrer en el càrrec, Forcadell va llançar una advertència a aquells que volen aturar el procés i impedir una majoria independentista en les properes eleccions. "Cap estat ni cap govern pot evitar que el 27-S guanyi la república catalana", va sentenciar, tot afegint que el 24 de maig "demostrarem que els catalans quan votem, votem majoritàriament independència". Forcadell va afirmar amb contundència que Catalunya "està preparada per desobeir les lleis de l'Estat espanyol que són injustes". La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, que va intervenir just abans, va demanar "unitat, urnes i independència" per a les municipals i el 27-S, i va alertar que els sobiranistes "no es rendiran".

"Tornen les urnes. Tornem al carrer" és la continuació de la campanya "Ara és l'Hora" que l'ANC i Òmnium van començar per preparar el 9-N i han continuat de cara a les "plebiscitàries".

D'entre les 16.000 persones que van omplir el Sant Jordi (i el miler que es va quedar a les portes), hi havia fins a 800 representants municipals d'arreu de Catalunya. Partits com CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA, CUP, MES, Avancem, Solidaritat i Reagrupament van enviar, a més, representants institucionals. A la fila zero, la reservada a personalitats, Forcadell, Casals i Vila d'Abadal van compartir protagonisme amb els líders dels grups parlamentaris i els alcaldables d'algunes capitals catalanes. El coordinador general de CDC, Josep Rull, el president d'ERC, Oriol Junqueras, el portaveu parlamentari de la CUP, David Fernández, el secretari d'organització d'ICV, Lluís Moreno i la portaveu d'UDC al Parlament, Mercè Jou.

Puigdemont, present

També amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el candidat d'ERC a l'Ajuntament barceloní, Alfred Bosch, i la de la CUP, Maria José Lecha, així com amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la candidata de la CUP a la ciutat, Laia Pélach, el candidat d'ERC a Tarragona, Pau Ricomà, i l'alcalde de Premià de Mar.