Una setmana després de la tragèdia a l'institut Joan Fuster de Barcelona, segueixen apareixent nous detalls del cas. Segons avançava ahir la Cadena SER, el menor que va matar un professor havia pensat actuar juntament amb un altre nen que era amic seu. Així ho hauria declarat aquest estudiant davant els Mossos d'Esquadra que han pres testimoni a una quarantena de persones entre professors i alumnes. Segons informava la mateixa emissora, l'amic de l'agressor -que estudia en un altre institut de la ciutat- hauria explicat als Mossos d'Esquadra que ell i el seu amic havien parlat de cometre junts l'atac a professors i alumnes de l'institut Joan Fuster, mostrant-se sorprès que finalment el jove hagués actuat tot sol. Fonts pròximes al cas van assegurar a la Cadena SER que, d'aquesta declaració, els investigadors no podien concloure que hi hagués un acord entre tots dos per actuar contra el centre. A més, van explicar, que no havien trobat altres indicis clars sobre un pla conjunt.

Els agents també han trobat anotacions a casa del presumpte homicida que revelen que planejava cremar una comissaria o estudiava diferents formes per atacar el centre escolar. Aquesta informació ja ha estat posada en mans del jutge del cas, Josep Majó, que previsiblement l'arxivarà en els pròxims dies, ja que el noi té ?menys de 14 anys. En l'àmbit policial, el també es dóna el cas per tancat. Per la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar ahir que reforçarà el programa "Salut i Escola" per detectar amb la major promptitud possible casos com el del nen de 13 anys de l'institut Joan Fuster que suposadament va patir un brot psicòtic.

El programa Salut i Escola es va començar a implantar el 2004 i pretén coordinar les escoles i els serveis educatius i de salut en els àmbits de la salut mental, la sexual, prevenció del consum de drogues i trastorns de la conducta alimentària. En el marc d'una jornada de treball sobre el primer any del Pla Interdepartamental de Salut Pública, Boi Ruiz va apel·lar en la necessitat d'incidir en un canvi cultural i substituir el concepte de malaltia pel de salut, que engloba una intervenció més àmplia i preventiva i no es limita al moment en el qual es declara un problema de salut.

La denúncia

L'associació d'advocats Drets va denunciar ahir davant la Fiscalia quinze usuaris de Twitter pels missatges suposadament catalanòfobs que van emetre amb motiu de l'assalt de l'institut Joan Fuster de Barcelona.

Per la seva banda, el sindicat ASPEPC·SPS va manifestar el "rebuig més absolut" a la gestió d'Ensenyament sobre "l'assassinat" d'un professor a mans d'un alumne a l'IES Joan Fuster i va demanar la dimissió de la consellera Irene Rigau. La formació critica les "més que discutibles versions" sobre les "possibles causes" del cas, el fet de "silenciar tot allò relacionat amb la figura del professor mort" i les declaracions de Rigau en què afirmava: "ha mort un professor, però hi ha una gran víctima, que és el nen". El sindicat critica l'actitud "de menyspreu cínica i frívola" cap al professor.