La Taula del Tercer Sector Social va reprotxar ahir al Govern que encara no haguessin concretat quan i com posaria en marxa el Fons de Subministraments Bàsics i va lamentar que tampoc hagués respost a les propostes que li havia fet al març per millorar el procediment per evitar talls de subministraments a persones en situació de pobresa. La Taula del Tercer Sector va concloure ahir un curs de dos dies, celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el marc de la Universitat Menéndez Pelayo-Centre Ernest Lluch, sobre la problemàtica de la pobresa energètica. La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, va recordar que malgrat que el Govern es va comprometre al fet que el Fons entraria en funcionament abans de final de febrer i va aprovar una partida de 10 milions en el seu pressupost per a aquest fi, "en aquests moments no se sap ni quan ni com es posarà en marxa".

Aquest Fons de Subministraments Bàsics, en què també han de col·laborar les empreses subministradores, ha de permetre cobrir el deute de les famílies que no puguin pagar les factures. Durant el curs, titulat "La pobresa energètica: anàlisis i respostes a una nova prioritat social", els experts van denunciar que les situacions de pobresa energètica s'havien agreujat els últims anys a Europa, però amb més intensitat a Catalunya i Espanya. Entre altres coses, van atribuir aquest agreujament a l'"augment exagerat dels preus de l'energia, la disminució de la renda familiar i la mala qualitat dels habitatges".

Les xifres

Segons l'INE, entre 2010 i 2012 el percentatge de llars espanyoles que necessiten dedicar més d'un 10 % dels seus ingressos a pagar subministraments bàsics ha passat del 7 % al 17 %, i les que no poden tenir una temperatura adequada, han passat del 6 al 9 %. A Catalunya, 1,2 milions de llars dediquen més del 10 % dels seus ingressos a pagar les factures energètiques, mentre 385.000 no poden mantenir casa seva a una temperatura de confort.

Guiteras va destacar que, encara que la Generalitat havia estat pionera a Espanya a impulsar mesures contra la pobresa energètica, malgrat les seves limitacions competencials, "algunes de les mesures empreses són clarament millorables o encara no s'han posat en marxa". Una de les queixes és que els mecanismes per evitar els talls de subministrament "són molt restrictius i complexos".