El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que la Generalitat té tres mesos per excloure Acciona del concurs d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). En una interlocutòria signada el 29 d'abril, el TSJC reclama al Govern català que compleixi la resolució 1/2013 de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que va estimar parcialment el recurs d'Agbar contra l'adjudicació a Acciona de la gestió d'ATLL. Les darreres decisions judicials del TSJC i del Tribunal Suprem ja havien desestimat les mesures cautelars demanades per Acciona i la Generalitat contra el dictamen de l'OARCC i el Govern va constituir el desembre la Mesa de Contractació que ha de decidir l'adjudicació d'ATLL.

Segons la interlocutòria que va facilitar ahir Agbar, el TSJC reconeix que l'execució de la resolució de l'OARCC s'ha vist "obstaculitzada amb l'actuació de l'administració demandada, ja que dos anys després es manté la situació que hi havia en el moment de la seva adopció". Per això, el TSJC atorga mesures cautelars de caràcter positiu per executar la resolució de l'OARCC. El TSJC també recorda que el Tribunal Suprem va resoldre el març que la Generalitat ha mantingut a Acciona en el contracte d'ATLL, tot i "estar inhabilitada per gestionar el servei d'abastament d'aigua".

A més, el TSJC reclama a la Generalitat que remeti abans de tres mesos "informació suficient sobre la resolució adoptada i la seva execució", al mateix temps que recorda que les sentències adoptades pel Suprem no aborden la situació en què queda el consorci liderat per Acciona ni reconeixen tampoc "cap dret a favor de l'altra licitadora"; és a dir, Agbar. En definitiva, aquesta interlocutòria del TSJC respon a les mesures cautelars sol·licitades per Agbar en què denunciava que el Govern català, tot i les diferents resolucions judicials en contra seu, continua sense excloure Acciona del contracte de gestió d'ATLL.

Per la seva part, fonts d'Acciona van assenyalar ahir que aquesta interlocutòria del TSJC "ratifica l'absoluta vigència i validesa del contracte, perquè reconeix que hi ha d'haver una sentència ferma de la resolució de l'OARCC, per tal que porti amb ella la nul·litat del contracte". De fet, Acciona i la Generalitat han defensat reiteradament que la justícia encara ha de decidir sobre el fons de la qüestió (si l'adjudicació a Acciona per part del Govern va ser correcta) i que s'ha rebutjat en diferents ocasions les mesures cautelars contra la decisió de l'OARCC, que havia demanat l'exclusió d'aquesta empresa del concurs. Ahir el Departament de Territori i Sostenibilitat va aclarir que està previst que es resolgui el conflicte judicial entre Acciona i Agbar per determinar la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat "al juny".

Tres anys de batalla judicial

De fet, l'OARCC va admetre el recurs d'Agbar contra l'adjudicació d'ATLL a Acciona després de considerar que aquesta darrera empresa hauria d'haver estat exclosa del procediment de concurs públic perquè, segons l'organisme, el seu programa d'execució d'obres no complia períodes temporals establerts. La Generalitat, Acciona i els seus socis de BTG Pactual van recórrer el dictamen administratiu de l'OARCC davant de la justícia, reclamant mesures cautelars que han estat desestimades en diverses ocasions.

La darrera decisió del TSJC d'exigir de "mesura cautelar" el compliment del dictamen de l'OARCC admet recurs de reposició. En cas contrari, la Generalitat haurà d'aplicar la resolució en un termini de tres mesos a partir de la data de notificació de la interlocutòria.