El cas Innova de presumpta corrupció a la sanitat pública ha posat al descobert altres pràctiques irregulars, com ara la implantació de pròtesis defectuoses en pacients de l'Hospital Sant Joan de Reus. Però segons avançava ahir TV3, aquest no seria un cas únic ja que més d'una trentena d'hospitals catalans també haurien implantat pròtesis defectuoses als seus pacients. El Departament de Salut està fent seguiment de 2.800 pacients als quals se'ls va implantar pròtesis ortopèdiques caducades -majoritàriament de genoll i de maluc- en aquesta trentena d'hospitals catalans. El cap de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut, Salvador Cassany, va voler deixar clar ahir que en la major part dels casos les pròtesis no havien presentat problemes als pacients, si bé va admetre que en algun cas puntual sí caldrà fer un seguiment més proper que podria acabar en una nova intervenció per reemplaçar la peça defectuosa.

"De manera general, però, no s'han detectat incidències", va explicar Cassany, que va afegir que a banda de a Catalunya, Traiber va vendre pròtesis caducades a Madrid, Galícia i a l'estranger. El Departament de Salut ja ha posat tota aquesta informació en coneixement de les autoritats sanitàries espanyoles perquè actuïn en conseqüència. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va llançar a l'octubre passat una alerta sanitària en la qual s'ordenava la retirada de tots els productes de l'empresa Traiber per estar fabricats sense llicència i no comptar amb el certificat de conformitat CE, la qual cosa suposava "un risc greu per a la salut dels pacients". Arran d'aquesta situació, el Departament de Salut va ordenar la suspensió dels implants de les pròtesis fabricades per Traiber als hospitals catalans i els va instar a realitzar revisions als pacients implantats, va indicar Cassany. El que està ja confirmat és que almenys catorze persones a les quals es va implantar una pròtesi defectuosa de Traiber a l'Hospital Sant Joan, de Reus, hauran de ser operades de nou. En aquest centre públic han revisat 1.524 historials clínics d'altres tants pacients i han passat consulta a 250 afectats per pròtesis defectuoses.

La investigació sorgeix després que el jutge de Reus que porta el cas de corrupció Innova hagi acusat el propietari de l'empresa fabricant de les pròtesis, Traiber -amb seu a la ciutat- d'haver pressionat regidors del municipi perquè l'hospital Sant Joan tornés a comprar aquestes peces sense llicència, després d'haver-ho deixat de fer justament a causa de la seva baixa qualitat. Des de l'octubre de l'any passat l'empresa està suspesa d'activitat.

La defensa

La presidenta del consell d'administració de l'Hospital Sant Joan de Reus i primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Teresa Gomis, va assegurar ahir que desconeixia que l'empresa Traiber vengués pròtesis en mal estat i caducades al centre hospitalari i que es va assabentar de les deficiències arran l'avís de les autoritats sanitàries. Gomis, imputada en la peça del cas Innova que investiga presumptes contractacions irregulars a Sagessa -empresa pública de salut-, contradiu les afirmacions del jutge instructor, el qual manté que l'administració assumia i coneixia la venda d'aquestes pròtesis defectuoses i que la mateixa primera tinent d'alcalde hauria "pressionat" per aconseguir més facturació per a l'empresa. Gomis va afirmar que el centre hospitalari es va assabentar de la situació el novembre de l'any passat, quan es va rebre una ordre de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a través de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitàries de la Generalitat de Catalunya alertant de possibles deficiències del sistema de qualitat del material subministrat per l'empresa Traiber. En aquell moment, segons el centre, la direcció va paralitzar la implantació de qualsevol tipus de material d'aquest proveïdor.

De fet, en un comunicat emès pel mateix centre sanitari, la direcció insisteix també que sempre s'han adquirit i implantat pròtesis amb marcatge de la Comunitat Europea i autoritzades pel Ministeri de Sanitat. Segons el comunicat, a partir de l'advertència sanitària es va procedir a identificar tots els pacients portadors d'aquests implants i es va analitzar tant clínicament com radiològicament la seva evolució. Dels 1.524 implants realitzats des del 2005, als pacients portadors dels mateixos se'ls va fer un seguiment d'entre un i dos anys, tret de 233 pacients que havien faltat als controls previstos. De la revisió d'aquests pacients se'n van identificar 14 que presentaven problemes, els quals van ser diagnosticats i tractats "de manera immediata". Gomis va subratllar que el centre no havia tingut "cap reclamació". A més, va dir que les revisions s'efectuaven "sempre" per detectar possibles infeccions o casos de rebuig.