El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar ahir que l'executiu havia actuat des del primer moment contra les pròtesis defectuoses, ja que va obrir expedient i va tancar l'empresa distribuïdora, pel que va descartar que hi hagi "responsabilitats polítiques" en aquest cas. Homs va recalcar que les pròtesis no "les compren els polítics", sinó els centres sanitaris, sempre tenint en compte els certificats dels organismes europeus i estatals que controlen aquests productes.

A la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu, Homs va defensar d'aquesta manera l'actuació del Govern davant la investigació del jutjat número 3 de Reus, que instrueix el cas Innova, al marc del qual investiga també la compra per part de l'empresa sanitària pública Sagessa d'una sèrie de pròtesis ortopèdiques defectuoses i caducades de la firma Traiber. Homs va defensar que el Govern va obrir un expedient quan va tenir coneixement d'aquest cas l'octubre passat, va fer tancar l'empresa i després va iniciar un seguiment de tots els pacients que porten aquestes pròtesis, que per defecte tenen una durada menor d'allò previst.

"Es constata que davant d'una clara irregularitat es va actuar contra l'empresa que havia proporcionat aquestes pròtesis que no eren correctes", va indicar el conseller que va asseverar que el Govern tenia interès a explicar "amb tot detall" en un ple monogràfic de sanitat al Parlament el que feia l'executiu davant d'aquests casos.

Casos a Girona

El subdirector general de serveis sanitaris de la Generalitat, Josep Davins, va informar que el gruix de pacients que s'estan seguint correspon a l'hospital Sant Joan de Reus, i les clíniques Delfos -que ahir va negar a través d'un comunicat que hagués implantat pròtesis defectuoses de Traiber- i Quiron i l'hospital del Sagrat Cor de Barcelona, si bé n'hi ha de 32 centres més. Entre els 36 centres afectats n'hi ha de totes les regions sanitàries, inclosa la de Girona, segons va explicar ahir Davins. Quins i quants centres gironins han implantat les pròtesis defectuoses es coneixerà en els propers dies, va avançar, ja que actualment el departament està recopilant informació dels hospitals per conèixer el seguiment dels pacients, en quin estat està la pròtesi i veure si cal reintervenir.

Davins va voler donar "un missatge tranquil·litzador davant l'alarma dels darrers dies" i va insistir que "no s'han detectat un risc agut o problemes de salut importants, com els relacionats amb les infeccions".