l passat dia cinc vaig fer públic, adjuntat a un article meu en un diari digital, una interlocutòria del titular del jutjat número tres de Reus relativa a greus irregularitats en la compra de pròtesis de genoll, maluc i columna vertebral. Res no pot ser més revelador del greu moment polític, per a CDC, que la seva lectura. Té vuit folis i el paràgraf més aclaridor és el darrer de la pàgina cinc, on el jutge cita l'exconseller Mena i el president de la Generalitat, Artur Mas. http://www.cronicaglobal.com/es/notices/2015/05/sanidad-complicacion-deliberada-e-irregularidades-recurrentes-19332.php.

Ara acaba de saltar un aspecte complementari, exposat ahir, a tota pàgina en aquest diari, sota el títol "Una trentena d'hospitals de Catalunya haurien implantat pròtesis defectuoses". Els afectats són alguns milers de persones, nombre que pot anar augmentant.

No haurien d'estar preocupats els intervinguts en hospitals públics purs. Són els vuit transferits per l'Estat. Aquest estan, ai las, sotmesos als concursos públics imposats pel Dret Administratiu, el que la Generalitat i l'omnipotent "sector de negocis sanitaris de CDC" volen desterrar de la sanitat, substituint-lo pel Dret Mercantil.

Aquesta aberrant substitució afavoriria els escàndols de presumpta corrupció, com el que estic exposant. De fet, la Generalitat ja ha imposat per la via de fet, contractant-ho tot -com les pròtesis- directament. Ho exposa una responsable d'Innova, de Reus, a la pàgina tres de l'aute ja unit a aquest paper, una responsable del grup sanitari pur del holding Innova, de Reus. Afirma que "de tota la contractació de les entitats del grup, només un 10-15 per cent compleix amb el TRLCSP" (Text Refós de la llei de Contractes del Sector Públic).

Es constata que poden ser molt greus les conseqüències que es poden derivar, fins i tot en la salut dels pacients, d'aquest model, avui ja imposat per la via de fet, que vol generalitzar la Generalitat i el sector indicat de CDC. Ho intentaren amb la fallida creació de consorcis sanitaris provincials i continuen intentant-ho mitjançant un marc privatista a l'Hospital Clínic de Barcelona. Faran el que puguin i més. El sector de CDC esmentat és molt potent respecte al finançament polític.

L'escàndol de les pròtesis defectuoses o caducades va saltar gràcies als treballadors de les empreses que les venien, el director financer de la qual és regidor d'un poble per CiU. Les venia només a hospitals privats concertats, en els quals moltes contractacions, fins i tot de material complex, es poden fer per negociació directa, és a dir sense una mesa tècnica.

Una part del problema ha saltat a l'Hospital Santa Tecla de Tarragona, de sempre membre de la patronal que presidí Boi Ruiz. Passa per ser l'hospital al qual el conseller se sent més unit, com ho acredità una singular operació, amb Ruiz, vinculada a un hospital a Salta (Argentina). Va acabar com el Rosari de l'Aurora.

El gerent i persona determinant del Santa Tecla és el dirigent de CDC Joan Adserà. El seu fill va ara de número quatre en la llista de CDC per Tarragona. El seu germà Xavier és el president d'un gran projecte de la Generalitat, el parc d'esbarjo BCN World, així com conseller delegat de la multinacional Industrialinvest, dominada per la família italiana Bonomi. Aquesta ha estat, o així es va anunciar oficialment la gran guanyadora en un concurs de serveis d'ambulàncies, concessió de la Generalitat, per un import total de 2.130 milions d'euros. La concessió final està aturada, per la conselleria de Salut, després del que semblen ser importants irregularitats. Ho vaig exposar dilluns en un article en un diari digital que es pot trobar a Internet, posant-hi el meu nom i el seu títol: "Més anomalies sanitàries: ara les ambulàncies".

Finalment, i per manca d'espai (els diaris no són de goma) només afegeixo que el tema de les al·lucinants pròtesis és d'una espectacular gravetat, sanitària, moral, judicial i política. Ja es constatarà, segur.