El Ple del Congrés va donar llum verd amb el suport del PP i UPyD i l'abstenció del Grup Socialista a les esmenes del Senat de la Llei per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, un text que, segons els portaveus de CiU, el PNB, IU i el mateix Grup Socialista, no només envaeix les competències de les comunitats autònomes, sinó que obre una via que l'Executiu espanyol vol utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. La Llei ha quedat així definitivament aprovada.

La diputada de CiU Montserrat Surroca va afirmar que aquesta és "una altra llei amb el segell del ministre Wert" que situa de nou com a protagonista els toros. "La polèmica està servida", va sentenciar. Totes les formacions de l'oposició tret d'UPyD i el PSOE -que es va abstenir a les votacions de les esmenes- van denunciar que les modificacions introduïdes pel Senat -totes amb l'aval del PP- només aprofundeixen el tarannà que la llei ja tenia quan va sortir del Congrés i "no aporten res de nou" a una norma "innecessària"" perquè els béns culturals "ja estan protegits per les comunitats autònomes".

El text ha tornat al Congrés -que ja li va donar llum verda al març- després que el Senat hagi introduït 15 esmenes. 10 sobre errors ortogràfics, dues sobre errors gramaticals i tres correccions.

La diputada de CiU Montserrat Surroca va afirmar que aquesta és "una altra llei amb el segell del ministre Wert" que "per la porta del darrere" pretén fer tornar les corrides de toros a Catalunya. Una llei centralitzadora, ha apuntat, que provocarà "importants conflictes competencials amb les comunitats autònomes" i que suposa una "clara invasió de les competències" autonòmiques.

El diputat del PNB Andoni Agirretxea va afirmar que és una llei "hipercentralitzadora" que té com a objectiu reservar per a l'Estat "competències plenes per declarar la protecció" de matèries com els toros per sobre la potestat dels governs autonòmics.

També la diputada d'IU Ascensión de las Heras va apuntar que l'objectiu de la norma és mantenir els toros a Catalunya, i per fer-ho el PP "no dubta en envair competències" de les comunitats autònomes. "Un despropòsit" d'esperit "centralista" i "pervers" que menysté, va dir, l'oportunitat de millorar la normativa de protecció del patrimoni immaterial.