El govern català encara deu a gairebé 200.000 famílies un total de 188 milions d'euros per la prestació per fills menors de 3 anys dels anys 2010 i 2011, any en què va suprimir la seva universalitat i la va restringir a les rendes més baixes.

Diverses de les famílies afectades han anunciat a través del bufet d'advocats Col·lectiu Ronda que denunciaran la Generalitat en complir-se els cinc anys que la pròpia administració es va fixar per fer els pagaments pendents.

La prestació per fills de fins a 3 anys, de 6 en cas de famílies nombroses o monoparentals, va ser de caràcter universal fins a l'any 2011, quan la Generalitat va decidir suprimir la seva universalitat i va fixar en 5 anys el termini per pagar que tenia acumulades sense pagar.

La secretària de Família del Departament de Benestar Social, Dolors Gordi, va reconèixer en de que encara deuen uns 78 milions d'euros de les prestacions meritades el 2010 i uns 110 milions del primer semestre del 2011.

"Intentarem pagar les del 2010 abans que acabi aquest any, quan es complirà el termini de cinc anys, encara que no ho puc garantir perquè dependrà de la situació econòmica de les arques de la Generalitat, però farem l'esforç", va declarar Gordi.

La secretària de Família va admetre que les famílies mereixedores de la prestació del 2011 no cobraran fins al 2016 i ha assegurat que la intenció de CiU és "tornar a la universalitat d'aquesta prestació quan sigui possible".

El 2010, quan el tripartit governava la Generalitat ja va demorar el pagament d'aquesta prestació, que era de 640 euros anuals per cada fill menor de 3 anys, 745 euros anuals en cas de famílies nombroses o monoparentals.

Gordi va recordar que quan CiU va arribar al govern català es va trobar amb un deute acumulat d'uns 140 milions "que no estaven ni pressupostats" i que, d'aquesta quantitat, ha pagat en aquests cinc anys una mica menys de la meitat.

No obstant això, com el dret a la prestació no va acabar fins al segon semestre del 2011, la Generalitat va sumar 110 milions més de deute aquell any.

Una de les primeres mesures del govern de CiU en arribar al govern de la Generalitat va ser suprimir la universalitat d'aquesta ajuda, encara que es va comprometre a pagar les ajudes ja reconegudes en el termini màxim de cinc anys.

"Des d'aleshores, no obstant això, les famílies beneficiades que no han rebut els diners de la prestació no han tingut cap altra notícia", va assegurar el Col·lectiu Ronda.

Gordi va reconèixer que deu uns 188 milions d'euros en prestacions universals per fills menors a càrrec dels anys 2010 (uns 78 milions) i del primer semestre del 2011 (uns 110 milions), encara que ha assegurat que no deu cap ajuda d'anys anteriors.

Segons dades de Benestar Social, a 31 de desembre del 2014 tenia pendents de pagament 237.182 prestacions a un total de 202.678 famílies.

La secretària de Família va assegurar que les ajudes no universals per fills que va establir al juliol del 2011, condicionades al nivell d'ingressos de les famílies, estan al dia i aquest mes d'abril s'han pagat totes els pertanyents l'exercici 2014.