A les 9 i 20, d'aquest dimecres, l'hora en què fa just un mes, el professor Abel Martínez va morir després de ser agredit per un alumne a l'institut Joan Fuster de Barcelona, el sector de l'ensenyament li ha retut homenatge. Una seixantena de persones s'han concentrat davant del Departament d'Ensenyament i trenta més ho han fet als Serveis Territorials de Lleida on s'ha desplegat una pancarta amb el missatge 'Tots som Abel' i #nooblidem. En un manifest unitari que s'ha repetit davant de tots els serveis territorials, els sindicats, han demanat més mesures de prevenció per evitar que torni a succeir un episodi similar. Directors generals i sotsdirectors també s'han concentrat a l'acte d'homenatge.

El sector de l'Ensenyament ha fet aquets dimecres al matí, un homenatge al docent mort ara fa un mes a l'instiut Joan Fuster de Barcelona, després de l'agressió d'un alumne. A l'hora exacta en què va tenir lloc l'incident, a les 9 i 20 minuts del matí, una seixantena de persones, entre les quals les directores de Primària i Secundària, Carme Ortoll i Teresa Pijoan, s'han sumat a la concentració davant la seu del Departament d'Ensenyament per recordar Abel Martínez. L'acció estava convocada pels sindicats d'Ensenyament, que han desplegat una pancarta amb el missatge 'Tots som Abel' i han mostrat cartells amb un crespó negre i l'etiqueta #nooblidem.

Després d'un minut de silenci, els sindicats han llegit un manifest unitari on han lamentat la mort d'Abel Martínez en un ''acte educatiu'', un fet que han qualificat de ''el més dolorós dels contrasentits''. En el manifest, els sindicats han demanat ''no passar de llarg'' i buscar els motius del succés a l'hora que posar les mesures per solucionar possibles problemàtiques similars i evitar que es repeteixin episodis d'aquestes característiques. Per això, els sindicats han criticat que el Departament d'Ensenyament ''hagi fet el possible per mantenir-hi en l'oblit'' i han proposat als centres educatius, que també feien concentracions en record al professor, que reflexionin sobre la situació i enviïn les seves propostes al Departament i als sindicats mateixos per elaborar nous protocols.

En aquest sentit, els sindicats mantenen que les retallades han empitjorat les condicions laborals dels professorats que amb menys Equips d'Atenció Pedagògica, menys Unitats de Suport a l'Educació Especial i menys personal de suport del departament, s'ha dificultat l'atenció a la diversitat que requereixen alguns alumnes. Demanen superar l'època de retallades i tornar a millorar la qualitat de l'educació pública.

El portaveu de CCOO, Marc Sangüesa, ha explicat que l'acte d'aquest dimecres, a banda de ser un homenatge al professor mort, vol obrir la porta a la ''reflexió'' en el mon educatiu de Catalunya, sobre el què ha passat i buscar maneres d'evitar-ho. Per Sangüesa, amb aquest episodi s'ha demostrat que la seguretat, tant d'alumnes com de professors, als centres ha fallat i per això creu que cal intervenir per comprovar ''què ha fallat'' i posar ''soució''.

Ana Elvira Sánchez, portaveu d'USTEC-STEs, ha assenyalat que la jornada d'aquest dimecres no només és per ''mostrar el dol'' sinó per demostrar que les deficiències que els sindicats fa temps que critiquen i denuncien, han ''influït'' perquè s'ha post difícil posar ''mitjans de prevenció''. Manuel Valencia, portaveu d'UGT, ha qualificat de ''lamentable'' el succés, però ha repetit que hi ha violència a tots els centres cada dia. Considera que els protocols no s'apliquen i que la manca de recursos dificulta la tasca dels professionals.

Com a exemple, un professor de l'institut Rafael de Casanova de Sant Boi de Llobregat, ha llegit un correu electrònic on un grup d'estudiants l'amenaçava de mort si no els aprovava de filosofia en els exàmens de recuperació. El professor, que ha denunciat l'amenaça, considera que els professors estan en situació d'indefensió i que el departament no hi destina els recursos suficients per fer front a aquests problemes.

Concentracions a tots els serveis territorials

La concentració dels sindicats estava convocada davant de tots els serveis territorials d'Ensenyament. A Lleida, una trentena de persones, s'han concentrat per recordar el seu company Abel Martínez i per reivindicar que fets com l'ocorregut fa un mes a l'Institut Joan Fuster de Barcelona, no es tornin a repetir. Durant l'acte, s'ha llegit també el manifest unitari i s'ha fet un minut silenci. Hi eren presents representants sindicals i també el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.

La responsable d'Educació de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez, també ha explicat que han demanat als centres educatius que creïn un claustre de debat i facin arribar a l'administració les seves necessitats perquè es creï un protocol per tractar la violència als centres educatius. El portaveu d'USTEC-STEs a Lleida, Jaume Anyé, ha apuntat que passat aquest temps prudencial de dol, cal obrir un període de reflexió perquè "és cert que als centres educatius hi ha conflictes". El secretari general de FETE-UGT a Lleida, Ramon Moreno, també ha reconegut que existeix agressivitat a les aules que dificulta la feina del docent i que cal posar-hi remei perquè les situacions conflictives no vagin a més.

Els sindicats han anunciat que demanaran que el 20 d'abril sigui declarat 'Jornada de la dignitat en l'educació' i que el 13 de juny es farà una concentració a Barcelona a les 18h sota el lema 'Per la dignitat i el respecte a l'educació'. Segons un informe de Creu Roja, entre el 2013 i el 2104 ha augmentat un 20% l'atenció als alumnes per casos relacionats amb la salut mental.