El jutge Santiago Pedraz va rebutjar ahir reobrir la denúncia interposada pels Mossos d'Esquadra per una suposada delació de policies nacionals a la cèl·lula gihadista desarticulada a Barcelona a l'abril en l'operació Caronte, tal com li va demanar ahir mateix la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

En una providència, Pedraz va atendre el criteri de la Fiscalia de mantenir l'arxivament d'aquesta denúncia, acordat el febrer passat, després que els Mossos presentessin, després de la desarticulació de la cèl·lula gihadista, un informe ampliatori en el qual reclamaven reobrir la investigació d'aquesta suposada delació. En un informe remès al jutge Pedraz, la fiscal Blanca Rodríguez es va oposar a la reobertura d'aquest cas, al·legant que no hi havia "elements nous diferents als quals ja constaven en el procediment i que van ser valorats i tinguts en compte" a l'hora de l'arxiu. La fiscal va destacar a més que "la investigació dels fets no ha resultat perjudicada per l'actuació de persones alienes al procediment", en al·lusió a la presumpta delació, "no s'ha incrementat el risc d'execució d'accions terroristes, ni s'ha produït cap risc per a la integritat física del funcionari policial (agent encobert)", un mosso d'esquadra.

En les diligències d'ampliació presentades pels Mossos mesos després de l'arxivament de la denúncia per revelació de secrets i col·laboració amb organització terrorista interposada al novembre, van aportar la declaració d'un testimoni protegit "com a element nou", quan, segons la fiscal, el seu testimoni ja figurava en el procediment arxivat.

"Es tracta en tot cas d'un testimoni de referència que relata en termes genèrics el que altres persones li van comunicar, sense precisió de més dades addicionals que hagin de ser valorats i tinguts en compte per procedir a la reobertura de la causa", va insistir. Va afegir també que, tot i la suposada existència d'aquesta delació, la investigació a la cèl·lula va continuar i va acabar el 8 d'abril "amb la detenció de deu persones i entrades i registres als diferents domicilis, on es van intervenir nombrosos documents i efectes". La fiscal aporta també la dada que abans que es dugués a terme l'operació Caronte a Barcelona es va detenir a Bulgària tres persones de la mateixa cèl·lula el passat 15 de desembre que havien iniciat un viatge a Síria i que ja són a la presó. Com a conclusió, la fiscal reitera que la investigació no es va veure perjudicada per l'actuació de cap persona aliena a l'operació Caronte i recorda que el mosso d'esquadra que actuava com a infiltrat en la cèl·lula "ha desenvolupat fins al final les seves funcions d'investigació, que com s'ha exposat han acabat amb èxit, evitant la possible comissió d'atemptats terroristes".

Les reaccions

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va qualificar d'acte de "manifesta mala fe" la petició de reobrir la denúncia dels Mossos d'Esquadra per una suposada delació de la Policia Nacional. Fernández Díaz va recordar que dijous, a Barcelona, Artur Mas va afirmar que "en qualsevol país normal", el succeït hagués generat "dimissions en cadena", al que ell va respondre que parlarien quan l'Audiència Nacional es pronunciés. "Espero que s'apliqui la seva pròpia medicina i com que l'Audiència ha tornat a arxivar la denúncia, espero que allò de les dimissions en cadena s'ho apliqui el senyor Artur Mas", va recalcar.

Per la seva banda, el portaveu del PPC, Enric Millo, va anunciar que ja havien registrat una petició de compareixença urgent del president del Govern, Artur Mas, i del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per aquest cas. El portaveu popular va assegurar que era un fet "molt greu" que els dirigents del Govern haguessin denunciat un altre cos policial.

La conselleria d'Interior va mostrar el seu respecte per la decisió de l'Audiència Nacional de mantenir l'arxivament de la causa, encara que va ressaltar que el jutge no havia qüestionat la veracitat de la seva denúncia ni havia negat que es produís. En un comunicat, la conselleria de Ramon Espadaler va manifestar el seu "més absolut" pel jutge Pedraz.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, va descartar que aquesta decisió judicial acabi produint dimissions o destitucions. "No hi ha d'haver cap moviment de ningú en cap matèria", va declarar, responent al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Duran, que va mostrar "respecte" per la decisió judicial, va avalar l'actuació dels Mossos d'Esquadra i del conseller d'Interior, Ramon Espadaler.