La Generalitat té problemes greus de tresoreria, fet que condicionarà algunes de les seves obligacions, excepte el pagament dels salaris dels funcionaris. Ho van dir ahir el president Artur Mas i el portaveu del Govern, Francesc Homs, que culpen de la situació l'Estat, al que acusen de sotmetre la Generalitat a una "asfíxia sistematitzada". Des del ministeri d'Hisenda rebutgen les acusacions i asseguren que estan al dia de tots els pagaments pendents.

Davant la demanda d'Ada Colau perquè la Generalitat pagui el que deu a l'Ajuntament i a les entitats, el president de la Generalitat, Artur Mas va remarcar que, segons com li ho plantegi la futura alcaldessa, si el ve a veure al Palau de la Generalitat com és tradicional, li respondrà si és millor això o pagar a les farmàcies els medicaments.

"A nosaltres també ens deuen molts diners", va afegir Mas, que va demanar al nou govern municipal de Barcelona que es posi "al front" de les reclamacions del que l'Estat deu a Catalunya.

Després de la reunió de l'executiu català, la demanda d'unitat ha estat reiterada pel conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que va apel·lar a la "solidaritat" de les forces polítiques davant una situació de la tresoreria que va definir com a "extrema" i "tremendament delicada" i que, segons va dir, afectarà "en tot" menys en els salaris dels funcionaris.

Homs va assenyalar com a culpable el Govern central, que segons la seva opinió sotmet la Generalitat a una "asfíxia sistematitzada", però va denunciar, en un dard a Barcelona en Comú, que hi ha forces que es presenten com a les "antípodes" del PP però després actuen de "còmplices" i fan una "pinça diabòlica" contra el govern català.

Fonts del Departament d'Economia van explicar que aquesta situació crítica de tresoreria s'ha generat perquè Hisenda es va comprometre a cobrir la despesa del 2014 que en principi no estava finançada, com el dèficit generat per la Generalitat més enllà de l'objectiu permès, pel que té un pagament pendent d'uns 2.300 milions d'euros que encara no ha arribat.

Proveïdors en perill

Així doncs, la Generalitat es compromet a abonar puntualment les nòmines dels funcionaris i la paga extra d'estiu, i també a cobrir la despesa de les farmàcies, els concerts socials i els relacionats amb la dependència, però no garanteix poder abonar la resta de pagaments puntualment, encara que ho intentarà.

El ministeri nega retards

Des del Ministeri d'Hisenda consideren que les queixes expressades per la Generalitat no tenen raó de ser. Fonts pròximes al ministre del ram, Cristóbal Montoro, van apuntar que el govern català no es pot queixar de res perquè ha rebut totes les partides i transferènices compromeses per al mes d'abril, i l'executiu espanyol té marge encara per fer efectives les del mes de maig que, recorden, no ha expirat.

L'anunci dels problemes de tresoreria arriba el dia després que el Govern, a quatre mesos de les eleccions catalanes, llancés una campanya institucional amb un missatge d'apel·lació a l'optimisme per la recuperació econòmica i que costa gairebé 1,4 milions d'euros.

El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, va acusar Homs, a qui va qualificar del ÷conseller de Propaganda", d'"iniciar una campanya de difamació contra el Govern central i el PP" i de "demanar als afectats que durant els pròxims dos mesos no cobraran el que els deu la Generalitat que facin pinya contra el PP".

"Ens sembla indecent, immoral i ofensiu que el Govern impulsi aquesta campanya de difamació per excusar la seva falta de compliment de pagaments", quan "tots sabem que passa que la Generalitat menteix, gasta més que no té, incompleix els objectius de dèficit i no pot fer front a pagaments", va assenyalar.

Millo va apuntar que "sí que hi ha hagut diners per pagar festes, les del Tricentenari o el 9N, o els 25 milions d'euros per a les eleccions anticipades" i va acusar el Govern de "mentir i acabar de trencar les necessàries relacions entre Govern i Estat per trobar solucions a aquestes qüestions".

De la seva banda, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va recordar que la Generalitat ha dedicat un "ingent" pressupost a partides que els socialistes han criticat i han posat en qüestió, com l'ampliació de l'acció exterior de la Generalitat o campanyes institucionals.

"Quan tens tan pocs diners i les necessitats a atendre són enormes, qualsevol decisió que impliqui assignació de recursos públics ha de tenir una justificació indiscutible. Més enllà del victimisme, hi ha tensions financeres i precarietat per qüestions alienes, raó de més per no entretenir-se en coses de dubtosa utilitat", va subratllar Lucena.