El president del Govern, Mariano Rajoy, va assumir que, després de les eleccions del 24-M, és necessari que el Govern espanyol i el PP abordin algun canvi, però va defensar que això es faci després del procés de reflexió que s'ha obert després d'aquests comicis, no "en 24 hores", i sense tocar la política econòmica.

"Hem de canviar algunes coses i ho farem", va garantir Rajoy en la clausura de les XXXI Jornades del Cercle d'Economia de Sitges, un fòrum dels principals empresaris catalans davant del que va ratificar la seva intenció d'optar a la reelecció perquè es va mostrar disposat a tornar l'any vinent a aquesta cita i en la seva mateixa condició de cap de l'Executiu.

Però entre els canvis que preveu va assegurar que no hi haurà res que afecti la política econòmica perquè, segons el seu parer, fer-ho seria "un monumental error".

En la seva anàlisi de les eleccions municipals i autonòmiques, el president espanyol va considerar que "és evident" que el PP no ha fet bé algunes coses i que no pot estar satisfet del resultat del seu partit malgrat que segueix sent la força política més votada.

Per això, el cap de l'executiu va explicar que el PP en pren nota i està disposat a aprendre dels errors i corregir els defectes, però després d'analitzar detingudament el missatge perquè no es pot demanar que es prenguin decisions en 24 hores.

"Si el PP rectifica algunes coses que ha de rectificar, estic convençut que tornarem a merèixer una confiança molt àmplia", va garantir el president del Govern, que va insistir en la necessitat d'una millora en comunicació a la societat tant per part del partit com d'ell mateix.

En la seva anàlisi del 24-M, va considerar que el més "sorprenent" ha estat el resultat del PSOE perquè, malgrat les dures decisions que ha hagut de prendre el Govern, els socialistes han perdut molts vots.

Pel que fa als factors que poden haver afectat el vot del PP, va assumir el dany del "martelleig" dels casos de corrupció i la manera com s'ha tractat "sobretot a les televisions".

Davant aquesta xacra, va prometre contundència i que farà tot el que estigui a les seves mans per acabar amb ella.

Ofereix diàleg a Mas

Rajoy també es va referir al debat sobiranista a Catalunya per advertir el president de la Generalitat, Artur Mas, que les eleccions del 27 de setembre són "un error" i "no ajuden a l'estabilitat ni a la recuperació".

Tot i això, va reirerar el seu oferiment de diàleg amb el govern català. "Jo estic disposat a parlar. Hi ha bons informes sobre la taula, un d'ells del Consell d'Estat de fa uns anys que havia demanat l'anterior president del Govern", va assegurar el president espanyol en referència a l'informe sobre les vies de reforma de la Constitució en matèries com el Senat.

El president del govern estatal va aprofitar la seva intervenció per defensar les mesures econòmiques que ha anat adoptant durant la legislatura i per avançar que la dada de l'atur corresponent al mes de maig, que es coneixerà dimarts que ve, generarà "una gran alegria".

Rajoy va reconèixer que la recuperació encara no ha arribat a tots els espanyols, però es va mostrar convençut que "arribarà" si es mantenen les mateixes polítiques.

Per això, va dir que el que passi dependrà del que decideixin els espanyols a les eleccions, una cita davant la que va garantir que tant ell com el seu partit estan disposats a seguir endavant amb la tasca que estan duent a terme.

Finalment, líder de l'executiu espanyol va assegurar estar convençut que ha complert amb el seu deure malgrat que hagi pogut cometre alguns errors, i, en conseqüència, va tornar a demanar la confiança dels espanyols per a la pròxima cita amb les urnes.